Robotstøvsuger Test 2022

Robotstøvsuger test

Robotstøvsuger test 2022 – La oss være helt ærlige; støvsuging er ikke den mest interessante tingen å bruke fritiden på. Så hvorfor ikke delegere det kjedelige pliktarbeidet til en robotvenn? I vår store robotstøvsuger test har vi gått nøye gjennom de beste robotene på markedet, og sammenliknet en rekke egenskaper som sugekraft, kjøretid og lydnivå.

Det har skjedd en enorm utvikling siden de første klønete robotstøvsugerne kom på markedet. Høyteknologiske løsninger som 3D-skanning og LIDAR-navigasjon gjør robotene ikke lenger setter seg fast i sokker og ledninger, men elegant planlegger en optimal rute for å rengjøre med best mulig resultat. I vår robotstøvsuger best i test oversikt dekker vi egenskaper og ytelse i detalj for å gjøre det enklere for deg å finne den optimale roboten.  

Hvilke egenskaper kjennetegner en robotstøvsuger best i test?  

  • Sugekraft: Det er viktig med en god nok sugekraft, spesielt dersom du har tepper eller har kjæledyr som røyter mye.
  • Kjøretid: Et kraftig batteri og lang kjøretid sikrer at hele boligen blir rengjort uten at du trenger å avbryte jobben med lading.
  • Mopp/vask: Robotstøvsugere som både mopper og støvsuger kan ta rengjøringen til et helt nytt nivå med skinnende rent resultat.
  • Lydnivå: Det finnes robotstøvsugere som er noen skikkelige bråkmakere, så det lønner seg å sjekke lydnivået på enheten før du gjør et kjøp.
  • App: En avansert app kan hjelpe deg å skreddersy og automatisere rengjøringen slik at jobben er ferdiggjort når du kommer hjem fra arbeid.

Robotstøvsuger best i test 2022

  1. Neatsvor X600 Pro 
  2. Roborock S5 Max
  3. Roborock S6 
  4. Xiaomi Mi Robotstøvsuger
  5. Roborock S6 MaxV 
  6. Neato Botvac D7
  7. Electrolux Pure i9.2 

Nedenfor finner du topp 7 robotstøvsuger test 2022:

1. Neatsvor X600 Pro – Robotstøvsuger test 

støvsuger best i test neatsvor
4990 kr,- | Til butikk

Neatsvor X600 Pro Robotstøvsuger med vask

Neatsvor X600 Pro er den store vinneren av vår robotstøvsuger test, og imponerte oss innen en rekke områder. Allsidig og intelligent er dette en topp moderne robotstøvsuger med nøyaktig lasernavigasjon. Den har også en solid romgjenkjennelse som gjør at den fremstår som mye mer autonom enn noen av de andre robotene i testen. Vi gav den dessuten en rekke harde jobber som å støvsuge opp hundehår, noe den løste effektivt uten at hårene satte seg fast i børsten. Les mer om hvorfor vi kåret nettopp Neatsvor X600 Pro til robotstøvsuger best i test 2022.

Sugekraft og kjøretid:

Med sugekraft på 6000 PA ligger Neatsvor X600 Pro helt i toppen av hva man kan forvente av en moderne robotstøvsuger. Den er også langt foran andre modeller som Roborock S5 Max og Roborock S6 MaxV. Faktisk har den mer enn tre ganger så kraftig sugekapasitet som flere av de andre modellene i testen. Med en så kraftig motor er det dessuten imponerende med 150 minutter kjøretid, noe som er nok til å rengjøre en flate på hele 250 m² før den trenger å lades opp.

Mopp og vask:

Neatsvor X600 Pro kommer med en 350ml stor vanntank som gjør den i stand til å moppe gulvet. Som man kan forvente av en robotstøvsuger med vask styres vannmengden elektronisk. Dette gjør at rengjøringen fungerer mest mulig jevnt og effektivt. Du kan enkelt skifte mellom støvsuging og vasking ved å bruke Neatsvor’s «Nswitch» system, som du styrer via den dedikerte mobilappen.  

Andre funksjoner:

Roboten skanner og kartlegger boligen din 360º slik at du kan la den gjøre hele jobben. Du slipper altså å engste deg for at den setter seg fast eller glemmer å rengjøre områder. I tillegg har mobilappen en rekke avanserte funksjoner som gjør at du har full kontroll over robotens bevegelser. Du kan også programmere den til å oppføre seg slik du vil. Sist, men ikke minst har den innebygget støtte for både Alexa og Google Home som gjør at du kan gi den stemmestyrte beskjeder.  

Konklusjon:

Det er ikke tvil om at Neatsvor X600 Pro har en rekke avanserte funksjoner. Når det kommer til stykket er selve rengjøringsjobben det viktigste. Spesielt når vi testet støvsuging av hundehår merket vi at den kraftige sugekapasiteten på 6000 PA gjorde en merkbar forskjell sammenliknet med mange av de andre modellene. Kombinasjonen av effektiv rengjøring på en rekke flater, stor rekkevidde og avansert

Les hele testen

2. Roborock S5 Max – Robotstøvsuger

Roborock max s5 test
3890 kr,- | Til butikk

Roborock S5 Max Robotstøvsuger med vask

Roborock er et asiatisk merke som har tatt Norge med storm de siste årene. De har blitt kjent for å levere solide robotstøvsugere som gir utrolig mye for pengene. Roborock S5 Max er et produkt som har gått sin seiersgang på nettet med overveldende positive anmeldelser fra mange av de ledende nettstedene. Oppfølgeren Roborock S6 MaxV (se nedenfor) har hakket flere avanserte funksjoner. Når det gjelder kombinasjonen av ytelse og pris trekker Roborock S5 Max fremdeles det lengste strået.

Sugekraft og kjøretid:

I vår robotstøvsuger test er stor sugekraft og kjøretid noen av de viktigste kriteriene for en bra score. Sugekraften på 2000 PA kan kanskje virke lite på papiret i forhold til vinneren Neatsvor X500, men da vi testet Roborock S5 Max på vanskelige overflater som dype tepper gjorde den en overraskende bra jobb. Selv mindre partikler som riskorn og salt ble plukket opp uten at rester ble liggende igjen. Dette har også en sammenheng med børstehodene som er veldig effektive. Kjøretiden på 180 minutter er dessuten helt på topp. Dette gjør at de fleste klarer å rengjøre størstedelen av boligen uten å måtte lade opp i flere omganger.

Mopp og vask:

Roborock S5 Max er en robotstøvsuger med vask som har en vanntank på 290 ml noe som gjør den i stand til å dekke et areal på 200 m² uten at du trenger å fylle opp tanken underveis. Roboten kan vaske selvstendig uten at du trenger å løfte en finger, eller du kan også overstyre den via appen hvor du kan gi den beskjed om hvilke rom den skal vaske og hva slags vannmengde den skal benytte. Sammen med Roborock S6 Max er dette en robotstøvsuger med vask som fjerner flekker veldig godt.

Andre funksjoner:

Selv om dette ikke lenger er toppmodellen til Roborock holder Roborock S5 Max fortsatt godt med i svingene når det gjelder teknologi. Roboten skanner boligen din 360° ved hjelp av laserteknologi, slik at du enkelt får kartlagt boligens planløsning inndelt i rom og etasjer. Dette får du opp på mobilappen slik at du enkelt kan skreddersy en rengjøringsrutine som passer for deg. En morsom egenskap er at du også kan følge med på navigeringen i realtid via appen, f.eks. når du er på jobb og vil sjekke hva roboten foretar seg.

Konklusjon:

Vi gir Roborock S5 Max terningkast 6 i vår robotstøvsuger test fordi den klarer å kombinere nøyaktig navigasjon samtidig som rengjøringsresultatene er knallgode. Appen er dessuten intuitivt laget med brukervennlig grensesnitt slik at man enkelt kan lage en skreddersydd rengjøringsløsning som passer for hver enkelt bolig. Roborock S5 Max er et sikkert og godt valg som gir mye for pengene og som vi varmt kan anbefale.

Les hele testen

3. Roborock S6 – Robotstøvsuger

Roborock S6 robotstøvsuger
4446 kr,- | Til butikk

Roborock S6 Robotstøvsuger med vask

Logisk sett skulle man tro at Roborock S6 er oppfølgeren til Roborock S5 Max. I dette tilfelle så ble faktisk S6 versjonen lansert før Roborock S5 Max. Det er ikke kjempestore forskjeller mellom de to modellene, men de utgjør nok til å dytte Roborock S6 et hakk ned på rangstigen. I vår robotstøvsuger test gjorde Roborock S6 likevel et veldig solid inntrykk, og er definitivt å regne blant de beste på markedet.

Sugekraft og kjøretid:

Vi gav Roborock S6 en rekke utfordringer å bryne seg på som riskorn, salt og kaffe strødd utover gulvet. Effektiviteten var imponerende, og selv de minste partiklene blir effektiv plukket opp. Et kraftig batteri gjør at roboten kan gå for full maskin i hele 180 minutter som bør være nok til å dekke de fleste overflater.

Mopp og vask:

Dersom du ser spesielt etter en robotstøvsuger med vask er det viktig å bite seg merke i at Roborock S6 har en vesentlig mindre vanntank enn S5 Max. Faktisk har Roborock S5 Max en dobbelt så stor tank, noe som gjør at den kan dekke større overflater og kan bruke mer vann. Roborock S5 Max har dessuten ikke de samme avanserte funksjonene via appen når det gjelder innstilling av vannmengden.

Andre funksjoner:

Med et støynivå på 56 dB er Roborock S6 den mest stillegående modellen i testen, og man merker stor forskjell i forhold til en bråkmaker som Electrolux Pure i9.2 med et lydnivå på hele 75 dB. Du kan benytte både Roborocks egen app til å styre enheten eller også Xiaomi Home App. Laserfunksjonen og skanningen av boligen skjer effektivt, og når du får opp planløsningen på boligen på appen kan du velge hvilke rom du ønsker å rengjøre.

Konklusjon:

Bortsett fra moppefunksjonen som er noe begrenset på Roborock S6, får du et veldig godt produkt for pengene sammenliknet med oppfølgeren Roborock S5 Max. Den avanserte appen og den effektive støvsugingen gjør dette til et veldig godt valg for de aller fleste behov. Dessuten får du en utrolig stillegående maskin som kan være en stor fordel dersom du har hjemmekontor og vil unngå å bli avbrutt av en robot som kommer buldrende over gulvet. Denne modellen får terningkast 5 og tredjeplass i vår robotstøvsuger test. Dette gjør Roborock S6 til et kjempegodt valg som kommer til å gjøre rengjøringen din lettere i lang tid.

Les hele testen

4. Xiaomi Mi – Robotstøvsuger

Xioami mi robotstøvsuger
3103 kr,- | Til butikk

Xiaomi Mi Robot Vacuum Robotstøvsuger

Xiaomi har gjort mye riktig når de laget Mi Robot som er av de mest budsjettvennlige robotstøvsugere i vår robotstøvsuger test. Med god sugekapasitet, bra batteritid og nøyaktig navigering er dette et godt produkt for de som ikke nødvendigvis trenger siste skrik innen avanserte funksjoner. Et stort pluss er dessuten mobilappen Xiaomi Home som gjør det enkelte å koble roboten sammen med andre smartenheter via Google Home slik at den kan stemmestyres.

Sugekraft og kjøretid:

Generelt sett gjør Xiaomi Mi Robot en veldig bra jobb når det gjelder å suge opp støv og ulike partikler som riskorn, salt og grums. Bare tre-fire riskorn var igjen da vi var ferdige med testen og selve støvsugingen skjedde effektivt selv i kroker og langs kanter. Hundehår ble også plukket opp uten noen større problemer, men hadde en tendens til å sette seg i børsten. Dersom man har dyr i huset, må man derfor belage seg på en del vedlikehold av børstehodene. Batteritiden er også veldig bra med 150 minutter, og bør være tilstrekkelig for en grundig rengjøring av de fleste boliger.

Mopp og vask: Denne utgaven kommer ikke med moppefunksjon.

Andre funksjoner:

Xiaomi har lanser en rekke smartenheter i de seneste årene og Xiaomi Home appen blir stadig oppdatert med nye funksjoner noe som gjør at Xiaomi Mi Robot fortsatt henger med i svingene når det gjelder teknologi. På samme måte som dyrere utgaver som Roborock S5 Max og Roborock S6 MaxV, kartlegger Mi Robot boligen din og sørger for at du har full oversikt på mobilen til enhver tid. Når du ikke er hjemme kan du enkelt logge deg på mobilen og se bevegelsene til roboten dersom du er bekymret for hva den har funnet på.

Konklusjon:

Xiaomi Mi Robot er en rengjøringsrobot det er enkelt å bli glad i. Dette er en arbeidshest som får jobben gjort og som gjør den daglige rengjøringen til en drøm. Vår eneste bemerkning er om du sliter med husdyr som røyter mye, kan det lønne seg å se på en modell med større sugekraft. Men for vanlig støv og bøss derimot fungerer den tilnærmet like bra som mange mye dyrere roboter. Den blir levert med avanserte app-funksjoner, høy batterikapasitet og effektiv rengjøring. Vi gir terningkast fem og kan varmt anbefale som et resultat av vår robotstøvsuger test.

Les hele testen

5. Roborock S6 MaxV – Robotstøvsuger

Roborock S6 robotstøvsuger
4590 kr,- | Til butikk

Roborock S6 MaxV Robotstøvsuger med vask

Roborock S6 MaxV er oppfølgeren til Roborock S5 Max. Den blir levert med enkelte forbedringer som dobbeltkamera montert foran på roboten for å gjøre det enklere å gjenkjenne objekter og hindringer. Den blir dessuten levert med et noe kraftigere batteri og større vanntank i forhold til forgjengeren. Vi vår robotstøvsuger best i test oversikt har vi sett nærmere på om den høyere prisen gjør det verdt å investere i den nyere utgaven av Roborock.

Sugekraft og kjøretid:

Med stor sugekraft og et kraftig batteri jobber Roborock S6 MaxV raskt og effektivt over store flater. Roboten er dessuten utstyrt med en oppgradert prosessor som gjør at den tar raske beslutninger i forhold til veivalg. Likevel viste det seg under testene at lillebroren Roborock S5 Max faktisk var mer effektiv på rengjøring av visse flater som dype tepper. Dette var overraskende, og kan være et tegn på at den effektive sugekraften ikke er like stor som den burde være på papiret. Roborock S6 MaxV er likevel helt i toppsjiktet og robotstøvsuger best i test når det gjelder batteritid med 180 minutter.

Mopp og vask:

Dette er en robotstøvsuger med vask som fungerer veldig greit, spesielt på tørre flekker som vaskes effektivt vekk. Du kan dessuten benytte appen til å styre vanntilførselen, slik at du kan benytte mer eller mindre vann utfra overflaten som vaskes. Selve vanntanken er på 297 ml som igjen er helt på linje med hva man kan forvente fra en robotstøvsuger best i test.    

Andre funksjoner:

Roborock S6 MaxV blir levert med to kameraer montert foran på roboten, noe som er nytt i forhold til forgjengeren.  De nye kameraene skal sørge for at mindre hindringer som sokker og ledninger blir effektivt oppdaget, slik at enheten kan styre rundt objektet og dermed unngår å surre seg fast. Dette er et stort pluss når det fungerer fordi det øker sjansene betraktelig for at roboten klarer å gjennomføre hele rengjøringsjobben uten at f.eks. en sokk kiler seg fast til børstehodet.   

Konklusjon:

Likhetene med Roborock S5 Max er mange og Roborock S6 MaxV viderefører i stor grad de samme gode egenskapene og kvalitetene til forgjengeren. Grunnen til at vi «kun» gir Roborock S6 MaxV terningkast fem i vår robotstøvsuger test er at rengjøringen av dype tepper fungerte litt mindre effektivt, samtidig som at prisen er en god del høyere. På den positive siden er frontkameraene veldig effektive når det gjelder å unngå hindringer, så dersom dette er et viktig punkt for deg er Roborock S6 MaxV definitivt et veldig godt kjøp.

Les hele testen

6. Neato Botvac D7 – Robotstøvsuger

Neato robotstøvsuger
5799 kr,- | Til butikk

Neato Botvac D7 Robotstøvsuger

Neato Botvac D7 skiller seg litt ut fra resten av gjengen i vår robotstøvsuger test med en D-formet fasong. Dette er ikke tilfeldig da sidebørstene får ekstra godt tak i kroker i forhold runde robotstøvsugere som gjerne ikke kommer helt til i innerst i krokene. På linje med Roborock S5 Max har den har dessuten et lite tårn som stikker opp; dette er LIDAR systemet som sender ut laserstråler for å danne seg et 3D-kart som den bruker til å orientere seg etter. Dette er det samme system som brukes i selvstyrte biler.

Sugekraft og kjøretid:

Det er ingenting å si på sugekraften på 2000 PA. Under testen erfarte vi at Neato Botvac D7 gjorde en veldig bra jobb på teppegulv. Dette er mye takket være den kraftige sylinderbørsten som både er bred og bra plassert. Et lite aber er at børstene bråker en del, så her kommer det også an på hvor sensitiv du er i forhold til støy. Batteriet varer omtrent to timer, og den tar rundt en time å lade opp. Dersom du velger eco modus vil batteriet vare lenger, og den blir dessuten mer stillegående. Neato Botvac D7 kan også automatisk skifte mellom rengjøringsmodus ut ifra om underlaget er parkett, teppe eller fliser.

Mopp og vask: Denne modellen blir ikke levert med moppefunksjon.

Andre funksjoner:

Som nevnt i innledningen er D7 utstyrt med LIDAR og lasersensorer som gjør en brukbar jobb i forhold til å unngå hindringer. Den har likevel en tendens til å være litt røff og aggressiv langs veggene noe som også bidrar til et høyere lydnivå. Ved å aktivere «gentle navigation mode» beveger den seg betydelig roligere. Her gjelder det altså å finne frem til en kombinasjon av moduser som passer deg best. Kjører du full fres med turbomodus kan du regne med en del skrangling og bråk, men til gjengjeld blir jobben gjort raskt og effektivt.

Konklusjon:

I vår robotstøvsuger test opplevde vi at Neato Botvac D7 leverer varene sine når det gjelder selve rengjøringsresultatet. Vi liker spesielt at den er effektiv på teppegulv, og D-formen gjør at den soper med seg støv ekstra godt innerst i hjørner og kroker. Den er litt aggressiv og røff i stilen, og ikke like sofistikert når det gjelder å unngå hindringer som de beste modellene i vår robotstøvsuger test (som f.eks. Roborock S5 Max og Roborock S6 MaxV). Appen er dessuten solid, med alle de avanserte funksjonene du kan forvente deg og sist men ikke minst er støvbeholderen den største i testen med hele 700 ml.

Les hele testen

7. Electrolux Pure i9.2 – Robotstøvsuger

8899 kr,- | Til butikk

Electrolux Pure i9.2 Robotstøvsuger

Electrolux har en sterk merkevare i Norge og er ofte ansett for å være helt i toppsjiktet når det gjelder vanlige støvsugere. I vår robotstøvsuger test har vi sett nærmere på hvordan de klarer seg i konkurransen når det gjelder robotstøvsugere, nærmere bestemt har vi testet den trekantformede varianten Electrolux Pure i9.2

Sugekraft og kjøretid:

I testen vår suget Electrolux Pure i9.2 effektivt opp riskorn, salt og bøss på forskjellige typer overflater som parkett og dype tepper noe vi også hadde forventet fra en robot i denne prisklassen. Trekantformen gjør dessuten at den kommer godt til langs kanter og hjørner, noe som er den største fordelen i forhold til de mer tradisjonelle runde robotene. Når det gjelder kjøretiden klokken den inn på 43 minutter i vanlig modus, og 60 minutter i eco modus, som er noe lavere enn de fleste andre modellene i testen. For de med store eneboliger kan dette blir i snaueste laget, men bør derimot fint kunne dekke en gjennomsnittlig byleilighet uten at man trenger å lade på nytt. Det er også verdt å merke seg at støynivået på 75 dB gjør Electrolux Pure i9.2 til testens bråkmaker, og det høres godt når den støvsuger i rommet ved siden av.

Mopp og vask: Denne modellen har ikke moppefunksjon i motsetning til andre modeller som Roborock S5 Max og Roborock S6 MaxV

Andre funksjoner:

Electrolux Pure i9 benytter et 3D-kamera som gjør den i stand til å unngå objekter og hindringer i mye større grad enn roboter som kun benytter laser. Under testen vår klarte den å effektivt unngå alle objektene vi la utover gulvet som sokker og ledninger. For deg som er avhengig av en robotstøvsuger som jobber mest mulig uavhengig med minimal risiko for å sette seg fast er dette et veldig viktig punkt. Appen som benyttes er kanskje ikke like avansert som andre utgaver som Roborock S5 Max, men er til gjengjeld enkel og oversiktlig når det gjelder å velge hvilket areal og tidspunkt det skal vaskes.

Konklusjon:

Det er flott å se en nordisk aktør melde seg på i konkurransen om de beste robotene. Vi liker Electrolux Pure i9 fordi den har et flott minimalistisk design. Samtidig er den er smart nok til å gjøre jobben effektivt uten at du trenger å rydde alle overflatene på forhånd. Selve rengjøringen er blant den best gjennomførte i vår robotstøvsuger test, men relativt lav batterikapasitet i kombinasjon med høy pris gjør at vi ender opp med terningkast fire i testen vår.

Les hele testen

Hva du bør vurdere når du kjøper en robotstøvsuger?

Hva er en robotstøvsuger?

Selve mekanikken i en robotstøvsuger er identisk med hva du finner i en helt vanlig manuell støvsuger. Forskjellen ligger i teknologien som har gjort det mulig å utvikle rimelige og smarte robotstøvsugere som er selvgående og kan operere relativt uavhengig av mennesker. Som vi har sett i vår store robotstøvsuger test er det relativt store forskjeller i ytelse. Ofte er det evnen til å unngå hindringer som kjennetegner robotene som går helt til topps.

Dersom robotstøvsugeren til stadighet setter seg fast og trenger en hjelpende hånd blir noe av poenget med å investeringen borte, siden hele fordelen ligger i evnen til å operere uavhengig. Derfor gjennomfører vi også en tøff robotstøvsuger test for å forsikre oss om at vi kun anbefaler robotstøvsugere som i sum gir deg et enklere liv.

Neatsvor støvsuger

Hva kjennetegner en robotstøvsuger best i test?

Velg en best i test robotstøvsuger

Robotstøvsugere som Roborock S5 Max har tatt oss nordmenn med storm de siste årene. Det er mange grunner til dette, men mye har å gjøre med stadig billigere priser i kombinasjon med bedre teknologi. Nordmenn verdsetter dessuten fritiden sin mer enn noe annet, og hva er ikke bedre enn en robotvenn som tar unna det kjedeligste pliktarbeidet i en fei? Spørsmålet er om en robotstøvsuger faktisk vil gi deg et enklere liv eller om det hele ender med frustrasjon og merarbeid.

Det er litt av en jungel av forskjellige modeller og typer robotstøvsugere. Derfor har vi også laget en robotstøvsuger test som går grundig gjennom noen av de mest populære modellene i Norge. I avsnittene nedenfor går vi enda mer i dybden for å gjøre deg best mulig forberedt før du går til innkjøp av din neste robotstøvsuger.

Hvordan fungerer robotstøvsugere?

De fleste robotstøvsugere blir levert med en roterende sylinderformet hovedbørste i tillegg til en eller flere roterende børster på siden som feier støvet inn mot selve luftinntaket. Sugekraften og luftgjennomstrømningen sørger for at støvet havner i en innebygget beholder. Et HEPA-filter sørger til slutt for at luften som kommer ut av roboten ikke inneholder de små støvpartiklene som er så skadelig for allergikere og astmatikere.

Selve mekanikken er derfor veldig lik en vanlig støvsuger bortsett fra at støvbeholderen fjernes når den er full og tømmes som vanlig søppel i stedet for å bli samlet opp i en støvsugerpose som varer mye lenger. Her bør det også nevnes at flere nyere modeller har automatisert tømmingen ved at den interne beholderen automatisk tømmes i en større ekstern beholder.

Klargjøring før du setter i gang

Robotstøvsugere har noen begrensninger, og hvis du vil la den gjøre jobben mest mulig uavhengig er det best å sørge for å fjerne de største hindringene. De fleste foretrekker at robotstøvsugeren kjører på dagtid når du er borte på jobb og det er derfor er viktig at den kommer til overalt og ikke setter seg fast i en ledning 10 meter fra starten ved ladestasjonen. Evnen til å unngå hindringer er derfor noe vi legger veldig stor vekt på i vår robotstøvsuger test.

De fleste robotstøvsugere kan krype over hindringer på 1-2 cm som for eksempel lave dørstokker. Hvis du har veldig høye terskler vil du mest sannsynlig oppdage at robotstøvsugeren blir hengende på disse og må løftes vekk. Her er den en stor fordel dersom robotstøvsugeren blir levert med en mobilapp. Da kan du lage virtuelle barrierer for å unngå at roboten setter seg fast på de samme stedene igjen og igjen.

Det er også viktig at gulvet er rimelig bra ryddig uten for mange ledninger som robotstøvsugeren kan sette seg fast i. Samtidig er det en klar fordel hvis det ikke er for mange møbler med tverrgående bein ved gulv som robotstøvsugeren kan sette seg fast i.

Det optimale scenariet er et minimalistisk hjem uten rot eller hindringer som høye dørstokker eller trange åpninger som den kan sette seg fast i. Men dette er slett ikke noe krav og det finnes definitivt håp for vanlige hjem når du velger en robotstøvsuger best i test.

Huskeliste før kjører i gang robotstøvsugeren:

  • Sørg for at ladestasjonen har god plass på alle kanter slik at det er lett for roboten å bevege seg frem og tilbake til basen
  • Rydd opp mindre gjenstander som legoklosser før du støvsuger for å unngå at roboten «spiser» noe den ikke bør spise.
  • Sjekk at støvbeholderen ikke er full
  • Rydd vekk eller bunt sammen ledninger
  • Pass på at roboten ikke kommer i kontakt med flytende vann

Husk å sjekke vår robotstøvsuger test for å få en oversikt over robotene som er best på å unngå hindringer!

Hvilken type robotstøvsuger passer for meg?

Grovt sett kan man dele robotstøvsugere inn følgende tre hovedkategorier:

Førstegenerasjons robotstøvsugere

Dette er den billigste typen roboter og vil bevege seg på kryss og tvers av gulvet for å dekke mest mulig av arealet. Det kan dermed være tilfeldig hvor den ender opp siden den ikke følger en planmessig rute. Når roboten stanger mot en vegg, vil den automatisk snu seg og kjøre i en annen retning.

Slik fortsetter den til den batteriet går tomt eller du stanser den. Denne typen robotstøvsugere blir ofte levert med fjernkontroll hvor du kan foreta enkel programmering av tidspunkt og andre funksjoner. Roboten blir levert med ladestasjon, og mange modeller vil kunne returnere til basen ved lavt batteri.

robotstøvsuger test robo

Denne typen kan fungere bra dersom du har et lite og håndterlig hjem. Dette kan også være et godt alternativt for eldre kjøpere som ønsker et enkelt produkt uten en mengde forskjellige innstillinger. Det er også en rimelig måte å «teste» om robotstøvsugere er noe for deg før du investerer i en toppmodell. RoboVac 11S fra produsenten Eufy er et eksempel på en populær modell som koster rundt 2 000 kroner.

støvsuger robo test

Robotstøvsuger med automatisk tømming:

Foreløpig er det ikke altfor mange modeller å velge mellom innen denne kategorien, men dersom du er typen som helst vil glemme alt som har med rengjøring å gjøre er en robotstøvsuger med automatisk tømming noe du absolutt bør vurdere.

Når støvsugingen er ferdig tømmes støvbeholderen automatisk og du slipper dermed å tømme den hyppig. I tømmestasjonen er det da en pose eller beholder som du må bytte eller tømme en gang iblant, vanligvis med månedlige mellomrom.

Disse modellene er de absolutt dyreste, men det er også de enkleste og mest praktiske. Hovedfordelen med robotstøvsugere er jo tross alt automatisering så hvorfor ikke gå «all in»? Prisene innen denne kategorien starter gjerne fra rundt 6 000 kroner, som er hva du må regne med å betale for en modell som Roborock S7 Plus.

Kjæledyr?

Hvis du har kjæledyr og dermed mye dyrehår bør du se etter en robotstøvsuger med en kraftig sylinderbørste som dekker så stort område som mulig. De mindre sidebørstene er ofte mer sensitive i forhold til hår som surrer seg fast, og kan gjøre jobben hard med å fjerne hår. Ser du etter en robotstøvsuger best i test er kraftig sugekraft og luftgjennomstrømning viktige momenter som øker sjansen for at hår blir plukket opp fra teppegulv.

Teppefunksjon:

Flere modeller som Roborock S5 Max har en «teppefunksjon» hvor sugeeffekten øker når den kjører over tepper for å øke effektiviteten. Hvis du har mange tepper, kan dette være en veldig hendig funksjon. Her gjelder det å se etter en robotstøvsugere med høy PA-verdi, dvs. modeller med høy sugekraft og god luftgjennomstrømning som måles i liter per sekund (l/s). I vår robotstøvsuger test sjekket vi effektiviteten på en rekke underlag, inkludert dype tepper.

Robotstøvsuger med vask

En robotstøvsuger med vask kjennetegnes ved at den drar en våt klut over gulvet etter støvsugingen. Man kan ikke forvente en fullkommen gulvvask, men gulvet blir moppet ved at det tilføres fuktighet fra en egen vannbeholder. Denne løsningen kan fungere veldig bra for de med harde gulv som fliser og parkett. Les mer om robotstøvsuger med vask i avsnittene under.

Kan en robotstøvsuger erstatte en vanlig støvsuger?

Når roboter kan koste godt over 10 000 kroner tenker du kanskje at man kan forvente et støvfritt hjem uten at du trenger å løfte en finger. Vår erfaring er dessverre at man ikke skal ta for gitt at robotstøvsugeren etterlater skinnende rene gulv, så her gjelder å gjøre rett valg når man vurderer hvilken modell man skal kjøpe.

Faktum er at selv ikke de beste robotstøvsugerne klarer å matche en helt vanlig standard støvsuger når det gjelder rengjøring av tepper og alle de irriterende detaljene i hjemmet som trapper, sprekker og møbeltrekk. Selv om robotene klarer å holde gulvene rene fra dag til dag, må du fortsatt gå over med en vanlig støvsuger en gang innimellom dersom du ikke bor i en minimalistisk innredet byleilighet.

robotstøvsuger mopp

Vår robotstøvsuger test viser at noen robotstøvsugere gjør en mye bedre jobb enn andre når det gjelder å navigere rundt hindringer og suge opp støv. Noen roboter får man bare vondt av å se på. Hvis du det litt rotete eller har barn med leker strødd rundt på gulvene kan det godt hende du bruker mer tid på å frigjøre roboten fra ulike hindringer enn du ville brukt på å gjøre rengjøringen på egen hånd. Sørg derfor for å lese vår robotstøvsuger test slik at du finner en modell som passer godt for akkurat din situasjon.

Hvor mye bør jeg betale for en robotstøvsuger?

Robotstøvsugere varierer fra de helt enkle modellene som benytter en prøve-og-feile-tilnærming for å finne frem til høyteknologiske roboter med NASA-inspirert navigasjon og fjernstyring. De billigste modellene koster rundt 3 000 – 4 000 kroner, mens de mer avanserte modellene kan koste godt over 10 000 kroner.

I vår robotstøvsuger test finner du modeller som tilhører det øvre middelsjiktet, som vi mener gir optimal balanse mellom ytelse og pris. Roborock S5 Max er et eksempel på en robot som ikke har alle de nyeste teknologiske funksjonene, men likevel gjør en ypperlig rengjøringsjobb til en billigere penge enn oppfølgeren Roborock S6 MaxV

robotstøvsuger rengjøring

Robotstøvsuger med vask

En robotstøvsuger med vask kan gi en god tilleggseffekt på harde gulv som parkett og fliser, som gjør man også kan få vekk løse flekker som ikke sitter altfor godt fast i overflaten. Det er viktig å huske dette ikke kan sammenliknes med storrengjøring før jul, men er mer å regne som et ekstra bidrag til støvsugingen.

En robotstøvsuger med vask som f.eks. Roborock S5 Max og Roborock S6 MaxV klarer dessuten ofte å vurdere om moppefunksjonen skal benyttes ut fra hvilket underlag den kjører over, men dette er også noe du kan styre fra mobilappen.

Det er viktig å merke seg at kluten ikke skrubbes frem og tilbake, men blir dratt over gulvet i samme retning noe som gjør effekten mindre enn ved manuell mopping hvor du gjerne bruker makt for å skrubbe vekk flekker. Du må også regne med en del vedlikehold når det gjelder å skifte ut og vaske klutene med jevne mellomrom.

Vannet som benyttes skal som regel ha rent vann, dvs. du kan ikke benytte såpevann for å få bedre effekt på vaskingen. En positiv egenskap med en robotstøvsuger med vask er at selve vanntilførselen kan økes eller senkes etter behov. Dette er også noe vi har tatt med i vår robotstøvsuger test.

Dedikerte mopperobot vs. Robotstøvsuger med vask

Dersom du er ute etter å erstatte den ukentlige gulvvasken bør du vurdere å få deg en dedikert mopperobot i stedet for en kombinert robotstøvsuger med vask. Mopperobotene er spesialiserte på vasking og har som regel ingen støvsuger funksjon. Fordelen med denne typen roboter er at de skrubber og skurer vaskefilla frem og tilbake slik at flekkene fjernes.

Mange leveres også med en egen avløpstank for skittent vann, slik at den møkkete kluten kan rengjøres fortløpende. Ulempen med mange mopperoboter er at de ikke fungerer like bra når det gjelder å plukke opp smuler og småbiter, noe som en kombinert robotstøvsuger med vask klarer bedre.

Fordeler å velge en robotstøvsuger best i test

Er du fortsatt usikker om du faktisk trenger en robotstøvsuger? Du tenker kanskje at det gamle er best, og at en vanlig støvsuger klarer jobben vel så bra? Vi har sett på både fordeler og ulemper med å benytte robotstøvsuger slik at du vet hva du kan forvente deg.

Ulemper med robotstøvsugere

Prislappen

Generelt koster en robotstøvsuger betraktelig mer enn en vanlig standard støvsuger, selv når det gjelder de enkleste utgavene. Vår robotstøvsuger test viser at prisforskjellene er store, selv om resultatet i form av rengjøringen ofte er ganske likt (f.eks. mellom Roborock S5 Max og Roborock S6 MaxV).

Når dette er sagt, bør du også ta i betraktning verdien av ekstra fritid og redusert mas med rengjøring, slik at du vurderer totalbildet og ikke kun prislappen. Det er dessuten verdt å merke seg at det ikke alltid er de dyreste modellene som er de beste, så her gjelder det å tenke nøye gjennom hva slags behov man har. Bor man f.eks. alene i en kompakt byleilighet er det ikke nødvendig å investere i en robot med den lengste kjøretiden for å oppnå et bra resultat.

De kan sette seg fast

På grunn av størrelsen og formen er det vanskelig å eliminere muligheten for at robotstøvsugeren setter seg fast. Heldigvis blir sensorene og AI-teknologien stadig bedre slik at robotene tar flere og flere smarte autonome avgjørelser. På dette området er det et hav av forskjell mellom modellene som ble laget for kun få år siden sammenliknet med dagens toppmodeller.

støvsuger robot

Ikke effektiv på trapper

Robotstøvsugere har ikke blitt bestevenn med trapper enda, selv om produsenten Dyson annonserte tidligere i år at de har tatt patent på en «flygende robotstøvsuger». Heldigvis er det enkelt og greit å sette opp virtuelle sperrer via mobilappen for å forhindre at robotstøvsugeren faller over stupet.

Krever opprydning

Selv om robotstøvsugere begynner å bli bra på å omgå hindringer, er det likevel ikke til å stikke under en stol at det lønner seg å foreta en solid opprydning før man slipper roboten løs. Noen vil kanskje hevde at dette er opprydning man måtte ha gjort også ved vanlig støvsuging. Kanskje kommer det snart en robotstøvsuger med armer som kan legge sokkene pent på plass og legge legoen i lekekassa?

Robotstøvsuger test 2021 tekguide

Trenger hyppig tømming

Selv om det finnes enkelte toppmodeller som blir levert med en ekstern beholder for automatisk tømming av støvbeholderen må de fleste roboter tømmes manuelt. Dersom du har et stort hus eller kjæledyr som røyter mye kan det lønne seg å se etter en robot med et stort volum på roboten slik at du ikke trenger å tømme den hver dag. Dette er også noe vi har sett på i vår robotstøvsuger test ovenfor. Uansett bør du ta med i beregningen at beholderen på en standard robotstøvsuger er betraktelig mindre enn en vanlig støvsuger.

Konklusjon Robotstøvsuger Best i Test 2022

Vår robotstøvsuger best i test oversikt viser at det ikke er tvil om at en moderne robotstøvsuger kan bidra til et betraktelig renere hjem, spesielt når det gjelder toppmodeller som Roborock S5 Max og Neatsvor X600. Ikke nødvendigvis fordi de gjør en mye bedre jobb enn en standard støvsuger, men fordi du mest sannsynlig kommer til å øke hyppigheten på rengjøringen samtidig som den frigjør tid som du kan bruke på mer interessante ting.

Dersom du er vant til å støvsuge annenhver dag eller en dag i uken, kan du med robotstøvsuger enkelt starte rengjøring på daglig basis. Hyppigere og mer regelmessig rengjøring vil også gjøre det mindre nødvendig å gjøre grundig helvask og du vil bedre inneklimaet over tid. Forskjellene mellom de ulike modellene er likevel store, så husk å velge en robotstøvsuger best i test tilpasset ditt personlige behov.

Sjekk også ut våre andre tester!

Massasjestol test

Massasjestol test banner

Airfryer test 

Airfryer test 2021

Romaskin test

Romaskin banner

El sykkel test

El sykkel test Oslo

3D printer test

3D Printer

El sparkesykkel test

El-sparkesykkel test

Badstuovn test

Badstuovn test 2020

Tredemølle test

tredemølle test 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *