Xiaomi Mi – Robotstøvsuger Test

xiaomi mi robotstøvsuger

Xiaomi er kjent for å være en elektronikkprodusent som lager produkter av høy kvalitet helt på høyde med de ledende produsentene, ofte med en hyggelig prislapp. Xiaomi Mi er også den rimeligste modellen vi har testet i vår robotstøvsuger test så langt. Klarer en budsjettvennlig robot fra Kina å hamle opp med de «store gutta» fra Roborock og Neatsvor? I de neste avsnittene går vi nærmere inn på hva du kan forvente av Xiaomi Mi, og om den rimelige prisen også betyr lavere ytelse når det gjelder hvor effektiv støvsugingen skjer på ulike overflater.

Design og funksjoner

Når det gjelder selve konstruksjonen er mange robotstøvsugere så like at det er nærmest umulig å se forskjell på dem fra avstand. Dette gjelder også Xiaomi Mi som blir levert i et klassisk robotdesign, slik vi har blitt vant til at robotstøvsugere skal se ut. På toppen sitter det et tårn som inneholder såkalte LiDAR sensorer, som er en type avanserte lasere som gjør at roboten effektivt klarer å kartlegge alle detaljene i boligen. LiDAR er en type teknologi som bl.a. blir brukt i førerløse biler, og som gjør at potensielle hindre effektivt blir oppdaget. En annen fordel med LiDAR er at det fungerer i fullstendig mørke, så slik sett klarer Xiaomi Mi å gjøre jobben sin uansett lysforhold.

Effektive børster

Xiaomi Mi har et effektivt trespann børster bestående av to roterende børster på siden og en kraftigere hovedbørste midt under roboten der luftinntaket sitter. Sidebørstene sørger å for å feie med seg støv og bøss mot hovedbørsten der sugekraften er størst. Slik sett klarer Xiaomi Mi å dekke et større areal enn hva størrelsen på luftinntaket skulle tilsi. Dette er dem samme teknikken som blir benyttet av veldig mange andre produsenter som Roborock og Eufy.  

xiaomi mi robotstøvsuger
xiaomi mi robotstøvsuger

Enkle å fjerne børstehoder

Børstehodene er enkle å fjerne, noe du må regne med å måtte gjøre med jevne mellomrom for å fjerne hår, tråder og andre ting som setter seg fast. Produsenten anbefaler å bytt børstehodene hver 6. måned noe som virker litt overdrevet, og i så fall vil føre til mye høyere vedlikeholdskostnader sammenliknet med andre produsenter. Du kan for øvrig også trekke ut det fremste hjulet, noe som kan være hendig dersom du trenger å rengjøre dette.

Virtuelle vegger

Batteritiden er på 150 minutter som er på linje med mange andre modeller vi har testet. Selve roboten har kun en av/på knapp, og for å forandre på innstillingene er du avhengig av å benytte den dedikerte mobilappen «Mi Home». Xiaomi har lagt stor vekt på å utvikle en rekke forskjellige typer produkter med smartfunksjoner de siste årene, og appen fungerer også bra når det gjelder å gi en visuell fremstilling av boligen din. Ved å benytte deg av innstillingen på appen kan du gi roboten detaljerte instrukser om hvor den skal rengjøre, og hva slags rengjøring den skal foreta seg. Du kan også opprette virtuelle vegger og forbudssoner slik at den effektivt unngår steder du ikke ønsker at den skal rengjøre.

xiaomi mi robotstøvsuger

I motsetning til en del andre modeller vi har testet, har ikke Xiaomi Mi moppefunksjon. Den vil derfor ikke være særlig effektiv på flekker som har satt seg fast og som krever væske for å få løs. Mange vil kanskje hevde at moppefunksjonen på robotstøvsugere uansett ikke er særlig effektiv, så her kommer det helt an på øyet som ser og hva man har bruk for.  

Xiaomi S5 ytelse og praktisk bruk

I vår Xiaomi Mi test ha vi gått grundig til verks for å sjekke hvordan den hanskes med ulike krevende situasjoner, som f.eks. støvsuging av hundehår som har satt seg fast på teppe. Hunden vår Max bidrar villig vekk og ruller seg alltid rundt på teppet for å sørge for en størst mulig utfordring for roboten. Det å støvsuge opp hundehår fra et teppe er en veldig vanskelig oppgave uansett støvsuger, og som forventet hadde Xiaomi Mi store problemer med å fjerne hårene.

Genialt enkelt for småbarnsforeldre

Siden vi har småbarn i huset er kjøkkenet til stadighet dekket av matrester som faller ned fra kjøkkenbordet. En rask runde med støvsuging etter endt måltid er derfor nærmest fast rutine, og vi var derfor veldig nysgjerrige på om vi kunne klare å automatisere denne oppgaven ved hjelp av Xiaomi Mi. Etter at middagen var fortært og babyen på 10 måneder rutinemessig hadde kastet matrestene på gulvet, ba vi Google sette i gang med støvsugingen. Xiaomi Mi satte raskt i gang med jobben, og det tok ikke lang tid før den ene pastabiten etter den andre ble slukt opp i støvsugeren. Selv om det ikke er helt optimalt å rengjøre gulvet på denne måten, kunne vi si oss godt fornøyd

Xioami mi robotstøvsuger
3103 kr,- | Til butikk

Effektiv på harde gulv

I likhet med de andre robotstøvsugerne vi har testet, sjekket vi også hvor effektivt den suger opp ulike typer partikler som salt, riskorn og linser. Her klarte Mi seg helt strålende, og vi kunne raskt konstatere at hele 95% av bøsset ble feid opp, noe som er helt på linje med mange av de beste modellene vi har testet. Konklusjonen er derfor når det gjelder effekten på støvsugingen at den skjer best på jevne og glatte overflater. Dersom du har dype tepper som må støvsuges på jevnlig basis, vil vi anbefale deg å se på Neatsvor X600 Pro og Roborock S5 Max som begge gjorde det veldig bra når det gjaldt å fjerne hundehår fra tepper.

Forhåndsprogrammering

En av de beste egenskapene til Xiaomi Mi er hvor bra teknologien fungerer når det gjelder å forhåndsprogrammere roboten. Du kan enkelt benytte appen til å sørge for at støvsugingen skjer når du er på jobben, slik at du kommer hjem til et støvfritt hjem uten å måtte tenke på rengjøring. Så lenge roboten ikke setter seg fast så klart. For selv om det er flott å snakke om helautomatiserte støvsugere som ikke trenger hjelp fra mennesker, er realiteten at de fleste modeller setter seg fast med jevne mellomrom. Så selv om teknologien blir bedre og bedre, er det alltid en sjanse for at roboten har tvinnet seg fast i noe og dermed bare gjort seg halvferdig med jobben.

Fordeler

Ulemper 

Xiaomi Mi test oppsummering

I vår Xiaomi Mi test ble vi imponerte hvor effektivt den fungerte på harde gulv som parkett, laminat og fliser. På dette området er den helt på høyde, hvis ikke bedre enn mange av de mye dyrere modellene. Når det gjelder støvsuging av tepper derimot kom Xiaomi Mi litt til kort, noe som i stor grad skyldes sugekraften som er i laveste laget for teppegulv. Slik sett er dette en robotstøvsuger som passer glimrende for de som ikke har tepper, og ønsker seg en rimelig og godt fungerende robot på harde gulv. I motsetning til på teppegulv, har Xiaomi Mi ingen problemer når det gjelder å fjerne hundehår fra harde gulv.

Hva med å unngå hindringer? Setter den seg ofte fast? Selv om mobilappen har litt mindre avanserte funksjoner sammenliknet med de beste modellene på markedet, fungerer Xiaomi Mi helt utmerket når det gjelder å unngå hindringer som f.eks. en sko eller en bøtte plasser på gulvet. Når det gjelder mindre objekter som f.eks. et garnnøste, en liten sokk eller en ledning vil du nok forvente at den setter seg fast av og til. Dette er heller ikke uvanlig sett i forhold til andre modeller vi har testet. I sum synes vi dette er en robot som gir veldig mye for pengene, og vi ender opp med et solid terningkast 5.

3103 kr,- | Til butikk

SE VÅR robotstøvsuger samletest

Sjekk også ut våre andre tester!

Massasjestol test

Massasjestol test banner

Airfryer test 

Airfryer test 2021

Romaskin test

Romaskin banner

El sykkel test

El sykkel test Oslo

3D printer test

3D Printer

El sparkesykkel test

El-sparkesykkel test

Badstuovn test

Badstuovn test 2020

Tredemølle test

tredemølle test 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *