Vannkoker test 2022

vannkoker test

Vannkoker test 2023 gjennomført av Tekguide.no. Vi nordmenn elsker å kose oss med varme drikker, og vannkokeren er som regel flittig i bruk på kjøkkenene rundt i de tusen hjem. Er du på jakt etter en ny vannkoker lønner det seg derfor å finne en modell i god kvalitet som tåler hyppig bruk samtidig som den har alle egenskapene du trenger i form av design og funksjoner.

Grundig vurdering av funksjoner

I vår vannkoker test har vi gått grundig gjennom de mest populære modellene på det norske markedet, og nedenfor kan du lese om de syv beste produktene vi har vurdert. Vi har dekket hele spekteret fra praktiske enkle modeller til vannkokere med avanserte funksjoner, så sjansen er stor for at du finner en modell som passer perfekt for deg!

Hvilke egenskaper er viktige ved kjøp av vannkoker?

  • Kapasitet: Det første man bør vurdere når man kjøper vannkoker er hvor stor kapasitet man trenger. Du får en rekke forskjellige modeller på markedet fra små reisekokere til store vannkokere på over to liter.
  • Temperaturvelger: Flere og flere moderne vannkokere blir levert med muligheten til å velge ønsket temperatur på vannet. Dersom du f.eks. ofte drikker grønn te som krever rundt 80 grader på vannet, vil du spare mye tid ved å velge temperaturen på forhånd.
  • Temperaturindikator: Enkelte modeller blir levert med en hendig temperaturindikator slik at du hele tiden har full oversikt over temperaturen på vannet. Dette er veldig praktisk når du f.eks. skal lage barnemat og vil forsikre deg om at temperaturen ikke er for høy.
  • Holde-varm-funksjon: Det kan være irriterende å måtte varme opp vannet flere ganger, og mange produsenter har løst dette ved å lage en praktisk holde-varm-funksjon som gjør at vannet kan holdes på en konstant temperatur over tid.
  • Hurtighet: Det er kjedelig å måtte stå og vente på en treg vannkoker, så sjekk tester på nettet for å forsikre deg om at du velger en rask vannkoker. Alle modellene i vår vannkoker test oppfylte kravet om kjapp oppkoking.
  • Rengjøring: Dersom du sliter med mye med kalk i vannet bør du se etter en vannkoker som har innebygget varmeelement i bunnen av kjelen slik at du enkelt kan skrubbe vekk belegget som har en tendens til å legge seg på bunnen.

Disse gjorde det best i vår vannkoker test:  

  1. Siemens TW86103P
  2. KitchenAid Artisan
  3. Smeg KLF03BL Vannkoker
  4. Electrolux Explore 7
  5. Philips Eco Conscious
  6. Wilfa WSDK-2000
  7. Alessi MG32 Vannkoker

Nedenfor finner du topp 7 vannkoker test 2023:

1. Siemens TW86103P – Vannkoker best i test

best i test vannkoker 2023
882 kr,- | Til butikk

Siemens TW86103P – Vannkoker test

Dersom du er ute etter en avansert vannkoker som gir deg muligheten til å justere temperaturen på vannet er denne modellen fra Siemens et veldig bra valg. I motsetning til 2-plassen fra KitchenAid som blir levert i retro-design, er dette en moderne og stilren vannkoker som oser av tysk kvalitet levert fra Siemens. Dette er en trådløs vannkoker med avtakbar kalkfilter, og du kan velge mellom fire ulike temperaturer (70, 80, 90 og 100 grader). Veldig praktisk dersom du drikker tetyper som smaker best med vanntemperatur godt under kokepunktet.

Brukervennlighet

Denne arbeidshesten av en vannkoker fra Siemens gjør det også veldig bra på brukervennlighet. Det er enkelt å lese av vannivået i kjelen og det solide håndtaket gjør det enkelt og stabilt å helle vannet i koppen. Selve varmeelementet er innebygget i bunnen av kjelen noe som gir en stor fordel når det gjelder rengjøring. I forhold til hurtighet gjorde den det også bra i vår vannkoker test, og var i stand til å koke vann til en kopp kaffe på 67 sekunder. Vi kan også navne at denne vannkokeren har en barnesikring som gjør at den ikke starter kokingen før lokket er fullstendig lukket.

Funksjoner

Et integrert LED-display gjør det enkelt å velge vanntemperatur, slik at du kan få den optimale aromaen på kaffe- eller tedrikken du lager deg. Dette er en vannkoker som også har en egen funksjon for å holde vannet varmt på valgt temperatur i hele 30 minutter, noe som er veldig praktisk når du skal skjenke deg en ny kopp slik at du slipper å koke opp vannet på nytt igjen. Det er dessuten veldig enkelt å lese av maksimum og minimum nivå på vannstanden. Vannkokeren slår seg naturlig nok også automatisk av etter at ønsket vanntemperatur er oppnådd (dersom man ikke velger å holde vannet varm).

Konklusjon

Her er det bare å ta av seg hatten for Siemens som har laget en avansert vannkoker som er enkel i bruk og som dessuten ser veldig stilig ut. Prisen er dessuten ikke skremmende høy sammenliknet med andre vannkokere med tilsvarende funksjoner, så her føler vi man får mye for pengene både når det gjelder funksjoner og kvalitet på produktet. Vi liker spesielt godt at dette er en vannkoker som har evnen til å holde temperaturen konstant over tid, en funksjon som testpanelet endte opp med å benytte veldig mye. Ikke overraskende får vinneren av vår vannkoker test 2023 et velfortjent terningkast 6!

2. KitchenAid Artisan – Vannkoker test

Vannkoker test 2023
2355 kr,- | Til butikk

KitchenAid Artisan – Vannkoker test 2023

KitchenAid Artisan, gjorde en strålende innsats på en rekke områder. Denne elegante vannkokeren i retro-stil gjorde det veldig bra i testene våre, både når det gjaldt hurtighet og brukervennlighet. Her får du en vannkoker som lar deg velge ønsket vanntemperatur fra 50 til 100 grader i 10-graders intervaller. Dette er utrolig nyttig dersom du skal lage deg en varmdrikk som krever lavere temperatur enn 100 grader, som f.eks. grønn te.

Brukervennlighet

Når du skal koke deg en varm kopp med kaffe eller te er det alltid en fordel at man slipper å vente for lenge. KitchenAid Artisan skuffet ikke når det gjelder hurtighet, og vi kunne koke 300 ml. på nøyaktig 59 sekunder, noe som gjør den til en av de raskeste vannkokerne i testen. Siden varmeelementet er skult og ikke stikker ut inne i kjelen, betyr det også at rengjøringen er veldig effektiv. Brukervennlige displayer og brytere, både digitale og analoge gjør dette til en vannkoker som det er en fryd å bruke.

Funksjoner

Her får du en fullspekket vannkoker med en rekke påkostede funksjoner inkludert temperaturvelger som enkelt lar seg justere via det digitale displayet. Denne vannkokeren har dessuten dobbelt vegg, noe som i stor grad bidrar til å dempe støynivået og dessuten holde temperaturen på overflaten kjølig. På fremsiden av vannkokeren får du en veldig stilig analog temperaturmåler som til enhver tid viser nøyaktig temperatur på vannet i kjelen.  

Konklusjon

Vi utroper KitchenAid Artisan til vinneren av vår vannkoker test fordi den leverer så det synger både på design og funksjoner. Mange avanserte kjøkkenredskaper med avanserte funksjoner kan se litt klumpete ut, men KitchenAid har klart å kombinere moderne teknologi og klassisk design som gjør produktene veldig populære for mange målgrupper. Det eneste som trekker litt ned er den høye prisen, men med tanke på at en vannkoker ofte blir brukt flere ganger daglig i årevis, føler vi at dette er investering du ikke kommer til å angre på.

3. Smeg KLF03BL – Vannkoker test

1499 kr,- | Til butikk

Smeg KLF03BL – Vannkoker test

Mye takket være det stilige retro-designet har SMEG blitt et veldig populært kjøkkenmaskinmerke blant norske husholdninger. Smeg KLF03BL er et produkt som ikke skuffer når det gjelder design, og du kan naturligvis få kjøpt den i en rekke forskjellige farger slik at den passer perfekt sammen med kjøkkeninteriøret ditt. I forhold til funksjoner er den ikke blant de mest avanserte modellene vi har testet i vår vannkoker test, men du får likevel alle de nødvendige egenskapene som man forventer fra en standard vannkoker.

Brukervennlighet

Denne modellen fra Smeg rommer hele 1,7 liter vann, noe som bør være nok til de fleste anledninger. I vår vannkoker test kokte den en liter vann på to og et halvt minutt, noe som er helt på linje med de beste modellene i testen. Når du skal fylle på vann, trykker du ganske enkelt på en knapp slik at lokket spretter opp. Du kan enkelt lese av vannstanden både når det gjelder maksimum og minimum, og vi setter også pris på at dette er en vannkoker med innebygget varmeelement. Siden varmeelementet ikke er eksponert og i direkte kontakt med vannet, slipper du slitet med å rengjøre kriker og kroker inne i selve kjelen.

Funksjoner

Smeg er en vannkoker som gjør det bra på basisfunksjonene. Vannkokeren har et avtagbart kalkfilter som enkelt lar seg fjerne og rense. Selve kjelen plasserer du på en stabil base med gripeflate på bena slik at den står stødig på overflaten. I likhet med mange andre modeller kan kjelen roteres 360 grader, og den slår seg automatisk av etter at temperaturen oppnår 100 grader. Denne modellen lar deg ikke justere ønsket vanntemperatur, men gjør det som nevnt veldig bra på de grunnleggende egenskapene.

Konklusjon: Vannkoker test

For testpanelet vårt var det kjærlighet ved første blikk, og mye takket være designet og kvaliteten på materialene oppnår Smeg KLF03BL terningkast 5 i vår vannkoker test. Her får du en utrolig stilig vannkoker i 1950-talls design, som kommer til å ta seg godt ut i de fleste hjem. I motsetning til tradisjonelle vannkokere i kjedelig plastikkstil, er dette en vannkoker som du stolt kan sette på bordet når du har gjester. Den er rett og slett en fryd å se på! I tillegg har den et relativt lavt lydnivå, og når det gjelder hurtighet er den rask til å koke opp vannet uten at du trenger å være redd for unødvendig ventetid.

4. Electrolux Explore 7 – Vannkoker test

electrolux vannkoker
990 kr,- | Til butikk

Electrolux Explore 7 – Vannkoker test

Electrolux Explore 7 er en vannkoker som testpanelet var enig om var en av de mest praktiske modellene i testen. Dette er en vannkoker som lar deg velge temperaturer mellom 40 og 100 grader, noe som gjør at du kan benytte den på en rekke bruksområder. Enten du trenger vann på lav temperatur til å lage babymat eller ønsker middels temperatur til å få perfekt aroma når du serverer te, så finner du en innstilling som passer perfekt til formålet ditt.

Brukervennlighet

Denne modellen fra Electrolux tok i underkant av to og et halvt minutt på å koke en liter vann, noe som ikke var nok til å nå helt opp i toppen blant de raskeste i vår vannkoker test. Dette er riktignok en energieffektiv vannkoker, og den har en rekke funksjoner som gjør den veldig enkel i daglig bruk. Dette er en robust og sikker vannkoker som har innebygget beskyttelse for overoppheting og tørrkoking. Den slår seg naturligvis også av ved ønsket temperatur, dersom du ikke velger funksjonen for å holde vannet varmt.  Temperaturen velger du enkelt ved hjelp av brytere på selve basen, men den har ingen analog temperaturmåler som f.eks. KitchenAid Artisan.

Funksjoner

Når det gjelder funksjoner, får du hele 7 forskjellige temperaturinnstillinger på vannet noe som gjør Electrolux Explore 7 til modellen i vår vannkoker test med det bredeste spekteret av temperaturer. Du kan også velge å holde temperaturen konstant i opptil 40 minutter, ved hjelp av en hold-varm-funksjon. Elementet i vannkokeren aktiveres hver gang temperaturen på vannet synker med 2 °C. Denne modellen har også doble vegger som gjør den godt isolert og energieffektiv samtidig som den har en lav overflatetemperatur. Du får også et kalkfilter som er enkelt å demontere og rense.

Konklusjon

Electrolux Explore 7 er en utrolig praktisk og velfungerende vannkoker som passer perfekt for nordiske forhold ved at den har stor kapasitet, er godt isolert og kan holde vannet på samme temperatur i lang tid. Dette gjør den til en perfekt kompanjong til kaffeslabberaset, hvor du ikke trenger å bekymre deg over å måtte koke opp nytt te- og kaffevann til stadighet. I tradisjonell Electrolux-stil får du et produkt i høy kvalitet som gjør at du får perfekt temperatur på kokevannet. Testpanelet vårt gir derfor et enstemmig terningkast 5 i vår vannkoker test!

5. Philips Eco Conscious Edition – Vannkoker test

657 kr,- | Til butikk

Philips Eco Conscious Edition – Vannkoker test

Er du er opptatt av miljøet og har sett deg lei på alle kjøkkenmaskinene i tradisjonell plast? Da bør du vurdere Philips Eco Concious når du skal kjøpe din neste vannkoker. Dette er en vannkoker som er laget av 100% biobasert plast og har dessuten en energisparende funksjoner som gjør at du bruker mindre strøm. Ellers er dette en relativt enkel vannkoker med basisfunksjoner som automatisk avslåing, kontrollampe, kalkfilter og et skjult varmeelement i rustfritt stål i bunnen på kjelen.

Brukervennlighet

En stor fordel med Philips Eco er at den kun veier 0,84 kg i motsetning til mange av de tyngre modellene i testen som veier godt over 1 kilo (uten vann). Håndtaket føles veldig godt å holde i, og til tross for at dette er en vannkoker i plast og ikke metall føles den solid og stabil ut. Philips har dessuten laget et sikkerhetssystem som gjør at den slår seg av når du løfter den fra basen. Den slår seg også automatisk av når det er for lite vann i kjelen, noe som effektivt forhindrer tørrkoking og brannfare.

Funksjoner

Selv om dette er en vannkoker som ikke har en hode-varm-funksjon, er den godt isolert noe som gjør at vannet holder seg varmt lenge uten at du trenger å koke det opp på nytt. Den bruker dessuten litt mindre strøm enn de fleste andre modellene i testen, men klarer likevel å koke vannet like raskt som de fleste av de andre toppmodellene. I likhet med de andre modellene i vår vannkoker test er dette en trådløs modell som du enkelt kan løfte fra basen og rotere 360 grader når du setter den tilbake. Du får også et kalkfilter som Philips hevder er i stand til å fange opp partikler så små som 200 mikron.

Konklusjon

Testpanelet gir plusspoeng for miljøbevisste og energieffektive kjøkkenmaskiner og vi synes Philips har gjort en veldig bra jobb med å lage en funksjonell og bra designet miljøvennlig vannkoker. Selve bioplasten som vannkokeren er laget av, blir produsert fra rester av matolje som blir resirkulert på en miljøsikker måte. I vår vannkoker test opplevde vi den som enkel i bruk, og med stor kapasitet i kombinasjon med god isolering slipper du å måtte koke vann flere ganger når du har mange samlet rundt bordet. Det at vannkokeren er såpass lett er en stor fordel da den er veldig enkel å helle fra selv når den her helt full. Vi gir et solid terningkast 5 til Philips Eco Concious Edition.

6. Wilfa WSDK-2000S – Vannkoker test

2569 kr,- | Til butikk

Wilfa WSDK-2000S – Vannkoker Test

I vår vannkoker test gjør gjorde vi en grundig vurdering av lydnivået, og vi kunne raskt konstatere at Wilfa WSDK-2000 er en vannkoker som er mye mer avdempet enn mange av de andre modellene i testen. Dette skyldes den isolerende dobbeltveggen på kannen som også er med på å holde vannet varmt over lengre tid. Wilfa er kjent for å levere stilrene produkter i minimalistisk nordisk stil, noe denne vannkokeren også er et godt eksempel på. Dette er et produkt som er enkelt i bruk og praktisk å rengjøre, samtidig som det kommer med nyttige funksjoner som valg av vanntemperatur.

Brukervennlighet

Wilfa WSDK-2000 er ikke blant de aller hurtigste modellene i vår vannkoker test, men til gjengjeld er den også mer energibesparende. Kapasiteten på 1,25 liter er også en god del mindre enn de andre modellene i testen, så her kommer det helt an på hva slags behov man har. Ellers er vannkokeren veldig enkel i bruk, med tydelige knapper og brytere som gjør det enkelt å velge vanntemperatur. Dette er dessuten en trådløs vannkoker som gjør det enkelt å løfte den fra basen og sette den tilbake på plass. Med en vekt på 1,39 kg er dette er en relativt tung modell, noe som var litt overraskende med tanke på at kapasiteten er ganske liten.

Funksjoner

Når det gjelder funksjoner kan du velge mellom 40, 70, 80, 90 og 100 grader. I vår vannkoker test satte vi pris på at det var mulig å velge så lavt som 40 grader, noe som passer ypperlig for småbarnsfamilier som tilsetter varmt vann i barnematen. Du får også en holde-varm-funksjon, noe som gjør at du slipper å måtte koke opp vannet på nytt og på nytt. Ellers er dette et produkt som blir levert med sikkerhetsfunksjoner som gjør at den automatisk slår seg av dersom vannstanden blir for lav og når du løfter kannen fra basen. Varmeelementet er innebygget i bunnen av vannkokeren, noe som også gjør den mer energieffektiv og enklere å rengjøre enn andre modeller.

Konklusjon

Wilfa WSDK-2000 er en vannkoker som passer til de fleste behov. Her får du en praktisk konstruert vannkoker som gjør det enkelt å justere for vanntemperatur, samtidig som den kan holde vannet varmt over tid. Kapasiteten er kun på 1,25, noe som vil være mer enn nok for mindre husstander, men som blir i minste laget dersom du har mange gjester. Til gjengjeld er den energisparende, og den isolerer dessuten godt noe som gjør behovet mindre for å koke opp vannet på nytt senere. Vi gir et solid terningkast 4 til Wilfa WSDK-2000 vannkoker.

7. Alessi MG32 – Vannkoker test

alessi vannkoker
2199 kr,- | Til butikk

Alessi MG32 – Vannkoker test

Alessi vannkoker design ble utviklet i 1958 av Michael Graves og har blitt til et av de største ikonene innen designobjekter til kjøkken og hjem. Når du kjøper en Alessi vannkoker vet du at du får du et kvalitetsprodukt i funksjonelt design som kommer til å vare i mange år. Dersom design, funksjonalitet og kvalitet er mer viktig for deg enn flest mulig funksjoner er dette definitivt en vannkoker du bør vurdere.

Brukervennlighet

Selv om Alessi MG32 ikke var den raskeste modellen i vår vannkoker test, får den plusspoeng fordi den er så utrolig praktisk og enkel i bruk. Lokket er stort slik at det er enkelt å fylle på vann, og håndtaket sitter godt i hånden slik at man har god kontroll når man serverer gjester. Det innebygde varmeelementet gjør dessuten at vannkokeren er enkel å rengjøre ved at man slipper å vaske i kriker og kroker.

Funksjoner

Alessi MG32 blir ikke blir levert med temperaturvelger, men du får alle basisfunksjonene som du kan forvente av en moderne vannkoker. Vannkokeren slår seg automatisk av når den når kokepunktet og den har også et indikasjonslys som slår seg av når vannet er ferdigkokt. En morsom detalj er den lille fuglen som er festet på tuten av kannen som lager en gjenkjennelig plystrelyd når vannet koker, slik man er kjent med fra gammeldagse klassiske kaffekjeler fra gamle dager. Dersom du blir lei av kvitrelyden kan du naturligvis fjerne den fra kannen.

Konklusjon

Alessi MG32 er en kostbar vannkoker, men til gjengjeld investerer du i et samlerobjekt og et designikon som du kommer til å ha utrolig mye glede av i lang tid. Den klassiske utformingen av kjelen og det praktiske håndtaket gjør dette til et produkt som er en fryd å bruke. Dessuten tar det seg veldig godt ut når du har gjester og med stolthet kan plassere vannkokeren som midtpunktet på bordet. Selv om Alessi får full pott når det gjelder design og brukervennlighet trekker den høye prisen ned, men vi ender likevel på et veldig godkjent terningkast 4 i vår vannkoker test.

Hva du bør vurdere når du kjøper en vannkoker?

Når du ser etter en bra vannkoker, bør du først og fremst tenke på hva du skal bruke den til. Dersom du stort sett koker vann til en eller to personer, vil det ofte være energibesparende benytte en modell med mindre kapasitet og watt-effekt. Dersom du ofte drikker te, kan det være en fordel å velge en modell som lar deg velge vanntemperatur. Her er en oversikt over hva som kjennetegner en god vannkoker:

Trenger du egentlig en avansert vannkoker?

Det er lett å la seg friste av fagre løfter om avanserte teknikker for å koke vannet på best mulig vis, men når det gjelder vannkokere er det ikke alltid at de mest fullspekkede modellene gjør det best i test. I vår vannkoker test har vi sett at det er en rekke enklere og rimeligere modeller som gjør det veldig bra i konkurranse med mer kostbare modeller.

Enkle vannkokere er ofte bra nok

Dersom du ser etter en vannkoker med gode basisfunksjoner, som lar deg enkelt og greit koke vannet raskt og effektivt er dette basisegenskapene du bør fokusere på:

Avanserte vannkokere dekker flere bruksområder

Mange av modellene i vår vannkoker test har flere typer egenskaper som kan bidra til å gjøre bruksområdet større slik at du får mer nytte av vannkokeren. Her er det viktig å tenke på hva slags behov man har og ikke bare velge en dyr og avansert modell fordi man ønsker seg det beste.

Avanserte egenskaper vi har sett på i vår vannkoker test inkluderer:

Hvordan bør jeg rengjøre en vannkoker?

Har du lagt merke til et gult ekkelt belegg som har dannet seg på bunnet av vannkokeren? Dette er et kalkbelegg som du bør fjerne før det får tid til å bygge seg opp.

Kalk forårsaker problemer for et bredt spekter av husholdningsapparater, inkludert vannkokeren. Her er det viktig å påpeke at kalk i seg selv ikke er skadelig for mennesker, men kan medføre at du ender opp med å bytte ut vannkokeren langt tidligere enn nødvendig. Det er mange ting du kan gjøre for å holde vannkokeren din kalkfri, og vi forklarer noen av dem nedenfor.

Husk også at alle modellene i vår vannkoker test er å rengjøre for kalkbelegg ved at de har et innebygget varmeelement i bunnet.

Hvordan avkalke en vannkoker med eddik

Kalk løses lett opp med en mild syreholdig væske, derfor vil en vanlig hvit destillert eddik fra matbutikken være et utmerket verktøy for å få vannkokeren ren og glitrende igjen. Bare følg trinnene nedenfor:

  1. Mål opp like deler hvit eddik og vann fra springen.
  2. Fyll vannkokeren tre fjerdedeler full med eddikblandingen.
  3. Kok opp og la deretter blanding stå til den er helt avkjølt.
  4. Tøm vannet og skyll flere ganger med en langskaftet skrubbebørste for å fjerne eventuelle kalkflak som ikke løsnet av seg selv.
  5. Fyll vannkokeren med rent vann, kok den og tøm den noen ganger for å fjerne spor av eddik.

Hvis vannkokeren din er spesielt utsatt for kalk, kan du også tilsette en liten mengde bakepulver blandet med brus for å hjelpe til med å fjerne det verste belegget – en teskje er som regel nok.

kalkbelegg i vannkoker

Andre måter å avkalke vannkokeren på

De fleste husholdningssyrer som eddik vil gjøre en grei jobb med å løse opp kalk, men hvis du ikke har hvit eddik for hånden kan du også bruke sitronsyre eller sitronsaft – resultatene blir like godt, og lukten blir også mye bedre.

Du kan også kjøpe avkalkingssett som fungerer på vannkoker og kaffemaskiner. Disse kommer vanligvis i pulverform, men vi har også kommet over noen som ser ut som teposer. De fungerer raskere enn naturlige metoder, med noen som hevder å fjerne kalk på bare 10 minutter.

Tilfeldige internettløsninger har en tendens til å dukke opp fra tid til annen, inkludert bruk av brus som Coca-Cola for å få glansen tilbake i vannkokeren. Disse tilnærmingene bør alltid tas med en klype salt. Selv om disse løsningen kan være i stand til å fjerne litt kalk, kan de også skade vannkokeren og potensielt ugyldiggjøre garantien.

Problemene kalk forårsaker for vannkokere

Her er noen ting som kan skje hvis du lar kalk bygge seg opp inne i vannkokeren din over en lengre periode:

  • Varmeelementet i vannkokeren begynner å bli mindre energieffektivt, noe som betyr at det også tar lengre tid å koke vannet.
  • De varme drikkene begynner å smake litt rart – spesielt te – ettersom mineralene som finnes i kalk påvirker hvordan smakene i te brytes ned.
  • Du får deg en overraskelse når du finner løse biter av kalk som flyter i koppen din

Nesten alle vannkokere du kjøper fra en anerkjent produsent vil komme med en eller annen form for kalkfilter i tuten, som er designet for å skille kalken fra vannet mens du heller.

For å unngå uønskede flak i varme drikker, se etter et tettsittende kalkfilter laget av svært tynt nett uten hull rundt sidene. I vår vannkoker test har vi gjort en grundig vurdering av hvor enkelt det er å fjerne og rengjøre kullfiltrene for å forhindre at de tetter seg over tid.

rengjøre vannkoker

Hvordan vi har testet kalkfiltre i vår vannkoker test

Vi har nøye inspisert hvert kalkfilter for å sjekke at det passer tett inn i tuten på kjelen, for å forsikre oss om at kalkpartikler ikke sniker seg rundt kantene og fortsatt kommer inn i koppen din. Deretter filtrerer vi små mengder rusk gjennom filteret for å sjekke hvor godt det gjør jobben sin, og ser også på hvor enkelt det er å fjerne, rengjøre og erstatte filteret når du er ferdig.

Hva er kalk og hva forårsaker det?

Kalk er et hardt stoff som hovedsakelig består av kalsiumkarbonat, som ofte finnes i steiner, skjell og eggeskall. Den er vanligvis off-white i fargen, men den kan også være grå, rosa eller til og med rødbrun i noen tilfeller.

Kalk er vanlig å finne i deler av landet med «hardt vann», som er vann som inneholder store mengder kalsium og magnesium. Over tid bygges det opp et kalklag inne i vannkokeren og danner et flassende, skjellete belegg som ikke forsvinner av seg selv.

Hardt vann vs. mykt vann

Hva er egentlig forskjellen på hardt og mykt vann?

Som vi nevnte ovenfor, er hardt vann et høyt mineralinnhold, mens bløtt vann har lite mineraler, men har et høyere natriuminnhold. Hardt vann oppstår når regnvann filtreres gjennom områder med store forekomster av kalkstein eller kritt, som jord, innsjøer og elver.

Er vannet mitt hardt eller mykt?

Om vannet ditt er hardt eller mykt avhenger av hvor du bor. I Norge er det kalkholdig berggrunn i flere områder som på Østlandet, i Nordland, Troms og Finnmark.

Det finnes hjemmetester som vil fortelle deg om vannet ditt er hardt eller mykt. Du kan kjøpe spesialsett eller gjøre det selv ved hjelp av husholdningsmaterialer – sistnevnte er imidlertid ikke like nøyaktig.

En enkel hjemmetest for å sjekke om du har hardt vann

Fyll en ren flaske halvveis med vann fra springen

Tilsett såpeløsningen en dråpe om gangen og rist i 10 sekunder til det dannes et skum. Prøv å bruke en ren flytende såpe (en såpe avledet fra vegetabilske oljer) i stedet for vaskemiddel, da vaskemiddel lager skum uavhengig av vannets hardhet.

Legg merke til hvor klart vannet er. Hvis du har hardt vann, vil du legge merke til at vannet under skummet vil være uklart i stedet for klart, og selve skummet vil være veldig grunt og ikke luftig.

Jo mer såpe du trenger for å lage et skum, desto hardere er vannet ditt. Dette er fordi såpe fungerer ved å bringe sammen smuss og vann for å fjerne skitten på oppvasken, men i hardt vann binder såpen seg til kalsiumioner og danner et uløselig stoff kjent som kalsiumstearat – vi kjenner det som skum.

Er det farlig å få i seg kalk?

Kalk er et naturlig forekommende stoff og er ufarlig å konsumere i små mengder. Vann fra springen som inneholder store mengder kalk smaker kanskje ikke godt, og det gir ofte varme drikker en litt salt eller bitter ettersmak.

Du har kanskje lest et sted at å drikke hardt vann kan forårsake helseproblemer, for eksempel nyrestein, men disse påstandene er 100 % falske. Faktisk finnes de samme mineralene i hardt vann (kalsium og magnesium) ofte i flaskevann som du kan kjøpe på den lokale butikken.

vannkoker test

Er det mulig å forhindre kalk?

Selv om det er umulig helt å forhindre kalkavleiring, spesielt hvis du bor i et område med hardt vann, er det et par ting du kan gjøre for å redusere oppbygging av kalk i vannkokeren.

Å bruke et vannfilter er kanskje det beste alternativet for de fleste, da dette vil fjerne noen av mineralene som gjør at vann blir «hardt». Det er ingen konkrete bevis for at dette vil løse kalkproblemene dine fullstendig, men et filter av god kvalitet vil forbedre vannkvaliteten din betydelig.

Enkle råd for å mindre kalk

Du kan kjøpe «avkalkingskuler» som hevder å samle kalkavleiringer hver gang du bruker vannkokeren, men disse kan være kostbare og det er ingen bevis for at de faktisk fungerer. Hvis du har lyst til å prøve dem, sørg for å sjekke vannkokerens bruksanvisning først for å være sikker på at bruken ikke vil ugyldiggjøre vannkokerens garanti.

Den kanskje enkleste måten å holde kalken unna er å sørge for å tømme vannkokeren etter hver bruk. Å la vann stå i vannkokeren i lange perioder kan gjøre kalkproblemet mye verre. Ellers anbefales det å rengjøre vannkokeren (innvendig og utvendig) omtrent hver måned.

Kan det være helseskadelig å benytte vannkoker?

Elektriske vannkokere er veldig praktiske og blir produsert i en rekke forskjellige materialer som glass og plast (mer om dette senere). Selv om en vannkoker utgjør en viss risiko på grunn av potensielle brannskader fra kokende vann, kommer den største helsefaren faktisk fra elementene på innsiden av vannkokeren.

I 2003 publiserte The Guardian en rapport som viste at enkelte gamle vannkokere fortsatt kan ha nikkelelementer som kan forårsake alvorlige helserelaterte problemer. Vannkokere som produseres i dag er imidlertid gjort med sikkerhet i høysete og utgjør en mer begrenset fare for helsen. Når dette er sagt, er det noen materielle faktorer du bør vurdere når du skal kjøpe deg en ny vannkoker:

Smeg KLF03BL vannkoker

Vannkokere i rustfritt stål

Vannkokere i rustfritt stål er utrolig slitesterke og kommer i en rekke stilige design. De siste årene har dette blitt det mest populære materialet for vannkokerprodusenter fordi rustfritt stål generelt sett er det tryggeste materialet og langt sikrere enn vannkokere laget av plast. Vann som drikkes fra en vannkoker i rustfritt stål utgjør ingen helsemessig fare og gir heller ingen metallisk smak. Alle modellene i vår vannkoker test med unntak av Philip Eco er laget av rustfritt stål.

Vannkokere i glass

Glass er et av de beste og sikreste materialene for vannkokere da det ikke gir noen form for kjemikalier. De aller fleste vannkokere i plast som produseres i dag er behandlet for å unngå skader på glasset, noe som gjør dem 100% trygge å bruke. Vannkokere av glass isolerer dessuten godt, de misfarges ikke og de avgir ikke noe smak til kokevannet.

philips eco conscious vannkoker

Vannkoker laget av plast

Plast er det materialet som oftest brukes ved produksjon av vannkokere siden det er utrolig billig materiale som gjør at de rimeligste modellene kan selges for under 200 kroner. Imidlertid er vannkokere i plast den mest usikre typen vannkokere som finnes i forhold til potensielle helseskader. Dette på grunn av at plastmateriale i eldre modeller har vist seg å kunne lekke ut kjemikalier som BPA (bisfenol A) i kokevannet. Dersom velger en vannkoker i plast anbefaler vi deg å velge en modell fra et kjent merke som spesifikt kan garantere at plasten er fri for BPA.

Vannkokere i aluminium

Aluminium er et fleksibelt og lett materiale noe som gjør det nødvendig å benytte en liten mengde mangan for å opprettholde kjelenes struktur. Aluminiumsmaterialet er oksidert og beskytter for lekkasjer og gjør materialet relativt trygt å bruke i en vannkoker. Vi sier relativt siden forskningen på bruk av aluminium er minimal i forbindelse med mat og drikke til tross for at dette er et materiale som brukes mye som f.eks. til drikkebokser.  

vannkoker alumunium
vannkoker messing

Kjeler i messing og kobber

Klassiske kobberkjeler (ikke elektriske) har blitt veldig trendy de siste årene. Moderne kobberkjeler er helt trygge ettersom innsiden som regel er laget av rustfritt stål, tinn eller nikkel som forhindrer risikoen for forgiftning. Når det er sagt, er ikke nødvendigvis en eldre kobberkjele trygg. Du bør derfor sjekke materialet som brukes på innsiden av kjelen som er i kontakt med vannet du drikker.

Slik lager du en perfekt kopp te med ideell vanntemperatur  

Te, vann og temperatur er en hellig treenighet når det gjelder å få mest mulig smak fra tebladene dine. I dette avsnittet skal vi se på hvordan temperaturen i vannet har en stor innvirkning på smaken på teen.

Temperaturen kan ha en bemerkelsesverdig effekt på smaken på teblader. Har du noen gang hatt en grønn te som smakte bittert og rett og slett ubehagelig? Vel, jeg mistenker at vanntemperaturen hadde noe med det å gjøre. Her er hvorfor:

Fenoler påvirker smaken

Teplanten, camellia sinensis, produserer alle mulige forskjellige stoffer hovedsakelig kalt fenoler. Du finner dem også i vin, sjokolade og bær. Fenoler spiller en nøkkelrolle i den generelle smaken og utseendet til teen du drikker, og hvordan du brygger den kan påvirke hvordan disse fenolene oppfører seg.

For eksempel – en sencha grønn te tilsatt fosskokende vann vil mest sannsynlig smake veldig bittert. Men hvis du bruker vann på 60 – 70 grader, endrer smaksopplevelsen seg og du får en nydelig kompleks te. Dette er ikke fordi teen «brennes» av høyere temperaturer, men fordi visse tanniner og katekiner frigjøres ved høyere temperaturer som igjen kan gi en bitter kvalitet. Dette skjer også hvis teen får trekke for lenge.

Andre mer robuste og mørkere teer vil fungere mye bedre i kombinasjon med vann som har høyere temperaturer.   

Hvordan kan du sjekket den nøyaktige temperaturen på kokevannet?

Det er to måter du kan gjøre dette på:

1.      Bruk et termometer

Ethvert kjøkkentermometer eller temperatursonde vil fungere helt fint. Det kan også være en god unnskyldning for å kjøpe et fancy moderne digitalt termometer …

Her er et par temperatur-«hacks» du også kan bruke: den gjennomsnittlige vannkokeren vil få vannet ditt til rundt 97 grader C. Slå av vannkokeren, åpne lokket og la vannet deretter kjøle seg ned i 1-3 minutter. Dette vil bidra til å gjøre vannet passende for de fleste typer teer. For lysere te, benytt en termoskanne. Hell det oppkokte vannet i termoskannen og rør rundt noen ganger før du blander inn teen. Dermed får du temperaturen raskt ned minst 10 grader.

  2. Vannkoker med temperaturvelger

Dette er naturlig nok favoritten vår. Skaff deg (eller hvis du har bursdag snart, gi et tips om) en vannkoker som lar deg velge ønsket temperatur på vannet. Denne typen vannkokere er kjempepraktiske for alle som er glade i å drikke te. I dag kan du få relativt rimelige modeller som lar deg velge temperatur, og i vår vannkoker test finner du en rekke ypperlige modeller innen dette segmentet.

Mange modeller lar deg velge temperaturer mellom 50 og 100 grader, ofte i intervaller på 10 grader. Noen lar deg også velge temperaturer på under 50 grader som kan være praktisk dersom du f.eks. blander inn vann til barnemat.

Hva er den ideelle vanntemperaturen for å brygge te?

Hver type te har en optimal vanntemperatur og trekketid for å gi maksimal smak uten bitterhet.

Vanligvis bør te fra unge teblader som hvit eller grønn te brygges på lavere temperatur, slik at de delikate smaksforbindelsene ikke blir skadet. Te som har blitt fermentert, slik som svart te eller oolong, tåler mer varme og de høyere temperaturene hjelper til med å trekke ut de komplekse smakene.

Bryggetidene for de ulike typene te varierer også. Noen teer vil bli bitre hvis de trekker i kort tid, mens andre kan nærmest trekke i det uendelige.

Bruk dette hendige diagrammet for å lage den perfekte koppen med te:

Type te

Vanntemperatur

Trekketid

Hvit te

65-70ºC

1-2 min.

Grønn te

75-80ºC

1-2 min.

Oolong te

80-85ºC

2-3 min.

Svart te

100ºC (kokende)

2-3 min.

Urtete

100ºC (kokende)

3-6 min.

 

Hva er den beste vanntemperaturen for pulverkaffe?

Pulverkaffe er populært i Norge, og selv om de fleste er vant til å helle det fosskokende vannet rett over pulveret i koppen, kan du faktisk få et bedre resultat ved å benytte en lavere temperatur.

Dersom vi tar et populært pulverkaffemerke som Nescafe Gold, anbefaler produsenten faktisk å benytte en vanntemperatur på 80ºC for å unngå bitter smak og tap av aroma.

Kortere ventetid med lavere temperatur

En annen fordel ved å benytte en lavere vanntemperatur er selvfølgelig at ventetiden blir kortere enn dersom du koker vannet på 100 grader, og dessuten sparer du mye strøm. Kaffen blir dessuten drikkeklar raskere slik at du ikke brenner deg på tunga.

Temperaturforskjellen kan gi en enorm energibesparelse. Å koke en full vannkoker tre ganger om dagen bruker omtrent 110 kWh strøm i året, men hvis du varmer opp vannet til kun 80ºC hver gang, kan du spare 22 kWh i løpet av året, nok til å drive en 50” LED-TV i 1375 timer!

Det finnes mange flotte vannkokere på markedet som lar deg kontrollere ønsket temperatur. I vår vannkoker test har vi sett på en rekke modeller som gjør det veldig enkelt å velge temperatur.   

Sjekk også ut våre andre tester!

Massasjestol test

Massasjestol test banner

Massasjepistol test

Massasjepistol

Romaskin test

Romaskin banner

El sykkel test

El sykkel test Oslo

3D printer test

3D Printer

El sparkesykkel test

El-sparkesykkel test

Badstuovn test

Badstuovn test 2020

Tredemølle test

tredemølle test 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *