Philips XXL Premium – Airfryer test

Philips XXL Premium test

I vår Philips XXL Premium test har gjort en grundig vurdering av en av de dyreste airfryerne på markedet. Står kvaliteten i forhold til prisen? For en airfryer til godt over 4 000 kroner bør det være lov å ha store forventninger. Ved å lage en rekke forskjellige retter fra bakevarer og desserter til svinekoteletter og laksefileter har vi dannet oss et inntrykk av hva den er best på. I tillegg til å vurdere smak og konsistens på maten, har vi også sett på brukervennlighet når det gjelder de automatiske matprogrammene. Vi har også gjort en vurdering av hvor enkelt den er å rengjøre i forhold til matrester og fett som samler seg opp i matkurven.

Sjekk ut topp 10 airfryer best i test 

Design og funksjoner

Philips XXL er en premium airfryer som har et pent og avrundet design, med detaljer i metall på håndtak og knapper. Den fås i både svart og hvit, men vi holder en knapp på den hvite modellen. Selve betjeningen er veldig enkel med dedikerte brytere for hver enkelt funksjon. Du får 5 ulike matprogrammer og du kan lagre dine egne favoritter basert på manuelle innstillinger.  Et kontrollhjul lar deg velge mellom de ulike innstillingene, og et digitalt display viser temperatur, tid og et digitalt ikon som representerer matprogrammet du benytter. I tillegg har Philips utviklet såkalt Smart Sensing teknologi, som automatisk tilpasser temperaturen til maten du plasserer i matkurven.

Philips XXL Premium test

Sunn matlaging

Philips legger stor vekt på at rettene som tilberedes vil ha et mye lavere fettinnhold enn ved frityrsteking. De hevder for eksempel at fettinnholdet i pommes frites kan reduseres opptil 90%, da airfryeren benytter varmluft i stedet for å dyppe maten i kokende olje. Dette stemmer også med vår egen erfaring, men dette er ikke unikt for Philips XXL Premium. Alle modellene i testen kan lage pommes frites, ved kun en spiseskje matolje. Et positivt aspekt er at bunnen er konstruert på en måte som gjør at fettet renner vekk fra maten. På denne måten minimeres fettbruken betraktelig, selv om dette også gjør at stekefettet ikke bidrar til smaken på maten.

5 matprogrammer

Du kan velge mellom fem automatiserte matprogrammer, som er noe færre enn modellene fra Cosori. Automodusene inkluderer ferske eller frosne pommes frites, kyllinglår, hel kylling eller fisk. Vi savnet et eget bakeprogram, noe som er vanlig blant modeller som er langt billigere enn Philips XXL. Et positivt aspekt er likevel Philips mobilapp NutriU, som gir deg tilgang til en rekke spesialtilpassede oppskrifter for airfryere. De manuelle innstillingene plotter du enkelt inn ved å benytte kontrollhjulet. Vi må også berømme Philips for den såkalte Smart Sensing teknologien, som automatisk tilpasser temperaturen til maten. Her er det likevel viktig å velge riktig matprogram først. Airfryeren vet ikke om du har plassert en kylling eller pommes frites i airfryeren, så ikke ha for store forventninger til hvor smart den egentlig er.

Philips XXL Premium test
Philips XXL Premium test

Smart Sensing

Med Smart Sensing-teknologi velger maskinen den beste måten å tilberede maten. Philips reklamerer med at det bare er å velge retten du ønsker å tilberede, trykke på knappen, og la maskinen ta seg av resten av arbeidet. Her er det viktig å huske at du først må velge blant de 5 matprogrammene først. Du kan altså ikke legge kanelbollene i skuffen, og forvente at Smart Sensing teknologien skal gjøre resten av arbeidet. Selv om bruksområdet er noe begrenset, synes vi dette er en flott egenskap som gjør livet litt enklere. Det skulle jo egentlig bare mangle at AI ble benyttet av kjøkkenmaskiner. Vi vet ikke nøyaktig hvilke sensorer som benyttes, men vi syntes vi ble heldige med resultatene når Smart Sensing ble benyttet. Både temperatur og tid ble automatisk justert underveis i stekeprosessen, noe som vi antakelig ikke hadde tenkt på å gjøre selv.

Rapid Air Technology

Rapid Air Technology er Philips sin patenterte teknologi som benytter varme luftstrømmer for å tilberede ulike retter med 90% mindre fett. En bunn med sjøstjerneform og raskt sirkulerende luft sørger for jevn varmefordeling, noe som Philips hevder gjør at maten din blir deilig sprø på utsiden og saftig på innsiden. Dette var også vår erfaring under matlagingen. Til tross for kun et enkelt varmeelement på oversiden av matkurven, blir varmen effektivt omfordelt, slik at stekeskorpen blir jevn på alle sider. På denne måten slipper du å snu maten halvveis i stekeprosessen, og kan overlate det meste til teknologien.

Philips XXL Premium test

Ytelse og praktisk bruk

Vi kom raskt i gang med matlagingen, og den brukervennlige menyen er intuitiv med dedikerte knapper for ulike funksjoner. Displayet er enkelt, men gir deg informasjonen du trenger når det gjelder temperatur, tid og funksjon. Kvalitetsmessig er airfryeren av god kvalitet, og vi liker hvor enkelt det er å håndtere matskuffen. Lydnivået er også lavt uten å virke forstyrrende. I det hele tatt er Philips XXL en fryd å bruke. Den er spesielt stillegående og har et flott design der det meste styres av justeringshjulet. Det fungerer utmerket. I menyen har man en rekke valgmuligheter for tilpasning

Smak og konsistens på maten

Vi testet Philips XXL Premium ved å lage en rekke forskjellige matvarer, inkludert pommes frites, hel kylling og laksefilet. Pommes frites er en klassiker når det gjelder airfryere, og vi ble ikke skuffet. Overflaten ble knasende sprø på utsiden samtidig som den ble myk på innsiden, akkurat slik den bør være. En av de store fordelene med denne modellen er den store kapasiteten på hele 7.3 liter, som gjør at du får plass til en mindre kylling på maksimum 1.4 kilo. Både smaken og konsistensen på kyllingen ble veldig god, og vi la også merke til at steketiden var betraktelig raskere enn med en vanlig stekeovn. Når det gjaldt fisken, gjorde vi god nytte av Smart Sensing. Det er ofte vanskelig å vite når fiskefileter er gjennomstekt, og AI-teknologien gjør det mye enklere å tilpasse temperatur og tid for et perfekt resultat.

Airfryer test philips
4590 kr,- | Til butikk

Rengjøring

Oppvasken gikk raskt og enkelt takket være Airfryer QuickClean-kurven med avtakbar, klebefri nettinginnsats. Alle de avtakbare delene kan vaskes i oppvaskmaskin, men i de fleste tilfellene var det tilstrekkelig å skylle kurven under varmt vann. Kurven er ganske stor, så det kan være litt vanskelig å plassere den i oppvaskmaskinen. Selve beholderen er dessuten enkel å holde ren på utsiden, selv om fingermerker har en tendens til å feste seg.

Fordeler

Ulemper 

Philips XXL Premium Test Oppsummering

Det er ikke tvil om at Philips XXL Premium er en airfryer som fungerer bra på de fleste områder. Kapasiteten er stor nok til at du får plass til en kylling (riktignok en ganske liten en), og du kan steke mat som veier opp til 1.4 kg. Selv om vekten på maten er ganske begrenset i forhold til testvinneren Cosori Dual Blaze, er det likevel mulig å lage mat til rundt 4 personer om gangen. Vi likte den sprøstekte konsistensen på pommes fritesen, og smart sensing teknologien gjør at intensiteten på stekingen blir justert i forhold til maten automatisk. Vi savnet en egen stekefunksjon for bakevarer, noe som er vanlig på mange airfryere. Når det gjelder brukervennlighet er vi ellers veldig fornøyd med hvor enkelt det er å justere kontrollhjulet, og hvor bra teknologien tar seg av resten. Vi gir et velfortjent terningkast 5 til Philips XXL Premium!

4590 kr,- | Til butikk

SE VÅR airfryer samletest

Sjekk også ut våre andre tester!

Massasjestol test

Massasjestol test banner

Airfryer test 

Airfryer test 2021

Romaskin test

Romaskin banner

El sykkel test

El sykkel test Oslo

3D printer test

3D Printer

El sparkesykkel test

El-sparkesykkel test

Badstuovn test

Badstuovn test 2020

Tredemølle test

tredemølle test 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *