Luftrenser test 2024

Luftrenser best i test

Luftrenser test 2024 gjennomført av Tekguide.no. Er du opptatt av et sunt inneklima? Visste du at inneluften gjennomsnittlig inneholder opptil 5 ganger flere forurensende partikler enn uteluften? En moderne effektiv luftrenser kan fjerne mer enn 99% av de minste støvpartiklene i tillegg til allergener, pollen og muggsporer ved hjelp av en effektiv kombinasjon av HEPA-filter i tillegg til karbonfilter som fjerner vond lukt og røyk.

Hvilke egenskaper er viktige ved kjøp av luftrenser?

I vintermånedene oppholder nordmenn seg mer hjemme enn de fleste andre folkeslag i verden, og en luftrenser kan derfor være en utrolig bra investering i forhold til forbedret innemiljø og forebygging av luftveissykdommer. I vår luftrenser test har tekguide.no sitt testpanel fått med seg en rekke modeller hjem for å sjekke hvordan de fungerer rent praktisk i forhold til egenskaper som lydnivå, brukervennlighet og effektivitet.

Erfaringene våre kort oppsummert:

 • Lydnivå: Lydnivået varierer i stor grad fra luftrenser til luftrenser. For luftrensere som skal benyttes på soverommet er det spesielt viktig å velge en modell med lavt støynivå.
 • App: Mange moderne luftrensere blir levert med smartfunksjoner som gjør at du kan styre enheten via en mobilapp eller via stemmestyring som Google Home eller Alexa.
 • Timer: En timerfunksjon kan ofte være praktisk slik at du kan programmere en luftrenser til å slå seg automatisk av etter et visst antall timer.
 • HEPA filter: Et HEPA filter fanger opp de minste partiklene, noe som er en viktig egenskap spesielt for allergikere og astmatikere.
 • Areal: I vår luftrenser test har vi har sett på hvor stort boligareal hver enkelt modell har kapasitet til å dekke.
 • Viftehastigheter: Det er ofte en fordel med en luftrenser som har flere hastigheter på viften slik at intensiteten på renseprosessen kan tilpasses etter luftkvaliteten.

Disse gjorde det best i vår luftrenser test: 

 1. Levoit Core 300S
 2. Blueair Classic 405
 3. Electrolux PureA9 Luftrenser
 4. Dyson Pure Cool Me
 5. Blueair Classic 605
 6. Philips Series 3000i AC3033/30
 7. Dyson Purifier Hot+Cool

Nedenfor finner du topp 7 luftrenser test 2024:

1. Levoit Core 300S – Luftrenser best i test

Levoit core 300 luftrenser best i test
1999 kr,- | Til butikk

Levoit Core 300S luftrenser 

Levoit er et luftrenser-merke som etter hvert har gjort seg mer og mer gjeldende både i USA og Europa. Kombinasjonen av høy kvalitet, moderne egenskaper og høy grad av effektivitet gjør at du får utrolig mye luftrenser for pengene når du investerer i en Levoit Core 300S luftrenser. Dette er en luftrenser i elegant minimalistisk stil, som samtidig er utrolig funksjonell.

Lydnivå:

Levoit Core 300S blir levert med hele fem forskjellige viftehastigheter inkludert «sleepmode» eller sovemodus hvor lydnivået er så lavt som 24dB. Dette er tilsvarende veldig lav hvisking, og under vår luftrenser test kunne vi nesten ikke høre den utrolig lave summingen. Dette er naturligvis en stor fordel dersom du planlegger å benytte enheten på soverommet.

Brukervennlighet:

Det er mange grunner til at Levoit scorer høyt på brukervennlighet. Enheten benytter en type laser som gjør at luftkvaliteten overvåkes til enhver tid slik at luftrenseren automatisk justerer seg etter forholdene. Displayet benytter dessuten fem fargekoder som indikerer luftkvaliteten i rommet, slik at du enkelt kan følge med. Desto dårligere luftkvalitet, desto hardere jobber viften med å rense luften. Du kan selvfølgelig overstyre automodus ved f.eks. å benytte sovemodus hvor viften går på laveste nivå. Mobilappen VeSync gir deg dessuten en rekke avanserte funksjoner som du ikke har tilgang til ved kun å bruke berøringsdisplayet. Du får bl.a. en grafisk fremstilling av luftkvaliteten i huset med tidslinje slik at du i detalj kan analysere situasjonen.

Filtreringsevne: 

Levoit Core 300S filtrerer luften via tre steg: 

 1. Utvendig filter fjerner større støvpartikler, fibre og dyrehår. 
 2. HEPA filter som fjerner finere støvpartikler, bakterier, mugg, pollen og virus
 3. Karbon filter som fjerner røyk og dårlig lukt 

Levoit benytter hva de kaller «H13 True HEPA» filter som gjør at selv de aller minste støvkornene blir filtrert bort. Faktisk vil filteret kunne fjerne så mye som 99,97% av støvpartikler med en størrelse på 0,3 mikron, noe som gjør at de ligger helt i tetsjiktet når det gjelder filtreringsevne. Levoit Core 300S har bl.a. vunnet den gjeve Good Housekeeping Lab Pic 2021 prisen for best luftkvalitet. 

Konklusjon: 

Med et veldig lavt lydnivå, effektiv filtreringsevne og stor grad av brukervennlighet er ikke testpanelet vårt i tvil om at Levoit Core 300S fortjener terningkast 6 og førsteplass i vår luftrenser test. Her får du et kvalitetsprodukt i elegant design som effektivt renser luften enten du velger automatisk modus eller ønsker mer kontroll via berøringsdisplayet eller mobilappen. Dette er produkt som passer store rom opp til 83 kvm og det utrolig lave lydnivået gjør at dette er det absolutt beste valget uansett hva slags rom du ønsker å bruke den.

2. Blueair Classic 405 – Luftrenser test

Blueair luftrenser
2490 kr,- | Til butikk

Blueair Classic 405 luftrenser 

Blueair imponerte testpanelet vårt med relativt lavt lydnivå og effektiv filtreringsevne. Her får du en luftrenser i et enkelt og diskre design som gjør jobben sin. Den har også nattmodus for å kunne kjøres på minimal effekt med lavt lydnivå og du kan benytte den medfølgende mobilappen til å programmere enheten til å slå seg av og på når du måtte ønske gjennom dagen.

Lydnivå:

Selv om lydnivået ikke er så lavt som vinneren av vår luftrenser test, Levoit Core 400S, er det ikke tvil om at Blueair Classic 405 har et lavt nok støynivå til å kunne benyttes på soverom, barnerom og stuer uten at du blir nevneverdig forstyrret av summingen. Testpanelet vårt likte også at det er enkelt å dimme LED lysene slik at man ikke blir forstyrret av irriterende lys dersom man liker å ha det fullstendig mørkt på soverommet. 

Brukervennlighet:

Blueair Classic 405 blir levert med smartfunksjoner som gjør det mulig å koble enheten til mobilapp og Alexa for å benytte den via stemmestyring. Vi hadde litt problemer med å koble opp mobilappen til å begynne med, men når vi først kom i gang var den lett og oversiktlig å bruke. Appen gir deg en rekke avanserte funksjoner som gjør at du kan programmere en luftrenser til å slå seg av og på når du måtte ønske. Dersom du er vant til å bruke stemmestyring via Alexa er det dessuten veldig hendig å kunne slå på en luftrenser på full hastighet dersom du står midt i matlagingen og vil effektivt fjerne matoslukt eller andre dårlige lukter.

Filtreringsevne: 

Dette er en modell som har gjort det veldig bra på tekniske tester. Which.co.uk som foretar profesjonelle forbrukertester i Storbritannia gav Blueair Classic 405 5 av 5 stjerner når det gjaldt fjerning av støv, pollen og røyk. Luftrenseren har 3 viftenivåer, og vi opplevde at lydnivået kunne bli rimelig bråkete på det høyeste nivået.

Konklusjon: 

Dette er en luftrenser som gjør jobben veldig effektiv i forhold til filtreringsevne så lenge ikke romstørrelsen overstiger 40 kvm. Med Blueair Classic 405 kan du forvente et sunnere inneklima uten forurensinger i luften og vi gir derfor produktet et velfortjent terningkast 6. Testpanelet vårt likte også hvor lett det er å justere innstillinger via mobilappen, og at den har en dedikert sovemodus hvor lydnivået er veldig lavt. Barnefamilier trenger heller ikke å bekymre seg da luftrenseren har en egen barnelås. Dette er en solid luftrenser som får jobben gjort effektivt! 

3. Electrolux PureA9 – Luftrenser test

luftrenser test
6995 kr,- | Til butikk

Electrolux PureA9 luftrenser

Electrolux PureA9 er en populær luftrenser av høy kvalitet som renser luften gjennom hele 5 steg. Dette er en av de dyreste modellene i vår luftrenser test og blir levert med smartfunksjoner og har dessuten en stor kapasitet som gjør at den dekker en romstørrelse på hele 92 kvm. Du får dessuten hele 9 viftehastigheter som gjør at luftrenseren kan justere intensiteten på renseprosessen perfekt i forhold til nivået på luftkvaliteten.

Lydnivå:

Når det gjelder lydnivået ble testnivået imponert når viftenivået var på den den laveste hastigheten. Når viftehastigheten øker vil du også høre et høyere lydnivå fra luften som presses gjennom filteret, noe som kan oppleves irriterende i lengden. Det er verdt å merke seg at Electrolux PureA9 ikke har en dedikert nattmodus, så her må du bare sørge for å velge den laveste viftehastigheten før du legger deg.

Brukervennlighet:

Luftrenseren har hele 9 forskjellige viftehastigheter som du kan stille inn manuelt ved å benytte berøringsdisplayet eller du kan også benytte Electrolux sin dedikerte Wellbeing mobilapp. Alternativt kan du benytte Smart Mode slik at sensorene automatisk justerer nivået på filtreringen ut fra luftkvaliteten. Det er verdt å merke seg at dette er en luftrenser som er relativt tung å flytte på slik at du bør finne et permanent sted å plassere den. Mobilappen er enkel og grei å installere, men vi syntes selve grensesnittet var litt vanskeligere å bruke enn f.eks. testvinneren.

Filtreringsevne:

Electrolux scorer høyt på filtreringsevne. Pure A9 har blitt konstruert med et system hvor luften renses gjennom hele fem steg, hvor hele prosessen gjøres med et enkeltstående filter som skiftes ut på regelmessig basis. En indikator på berøringsdisplayet viser når det er på tide å skifte filteret. Dette er en modell som har gjort det bra på tekniske luftfilter tester internasjonalt både når det gjelder støvpartikler, pollen og røyk som i which.co.uk sin anerkjente luftfilter test hvor den fikk topp score.

Konklusjon:

Dersom du ser etter et kvalitetsprodukt med høy kapasitet som dekker stor overflate, er Pure A9 definitivt et produkt du bør vurdere. Prisen er relativt høy, men til gjengjeld får du et veldig effektivt rensesystem som renser luften gjennom hele fem steg. I forhold til lydnivå var dette en modell som gjorde det veldig bra i vår luftrenser test, til tross for at den ikke har en egen sovemodus. Electrolux Pure A9 gjør det også bra på brukervennlighet selv om den får hard konkurranse av enda mer avanserte modeller. Alt i alt endte vi opp med terningkast 5 for Pure A9 i vår luftrenser test.

4. Dyson Pure Cool Me – Luftrenser test

dyson cool air luftrenser
3690 kr,- | Til butikk

Dyson Pure Cool Me luftrenser

Dyson Pure Cool Me skiller seg fra de andre modellene i testen fordi den er en «personlig luftrenser» som ikke nødvendigvis er beregnet på å rense hele rommet du sitter i. Dette kan være hendig dersom du f.eks. har hjemmekontor og primært ønsker å holde luften så ren som mulig rundt arbeidsstasjonen. Eller du kan plassere den på nattbordet for å holde luften rundt sengen mest mulig ren. Designmessig er dette et innovativt og elegant produkt i kjent Dyson-stil.

Lydnivå:

Lydnivået er lavt nok til at du ikke trenger å være bekymret over irriterende lyder, og dette er en modell som kan anbefales til bruk på soverom. Med hele 10 viftehastigheter bør det ikke være noe problem å finne et bra nivå som er tilpasset ditt behov, og når du skal sove kan du enkelt og greit slå på sovemodusen som automatisk stiller den inn på det laveste nivået.

Brukervennlighet:

En av de mest innovative egenskapene til Dyson Pure Cool Me er hvor enkelt det er å justere vinkelen på kuppelen slik at du kan rette luftstrømmen mot området du oppholder deg. På denne måten kan du også benytte luftrenseren som en avkjølende vifte om sommeren. I vår luftrenser test benyttet vi modellen i forskjellige situasjoner, og selv om den enkelt lar seg flytte fra sted til sted skulle vi ønske det var et håndtak som gjorde den lettere å håndtere.

Modellen mangler også støtte for smartfunksjoner og mobiloppkobling, og vi ble litt overrasket over at en avansert produsent som Dyson ikke har bygget inn en automodus som gjør at luftrenseren justeres automatisk i forhold til luftkvaliteten. Til gjengjeld er dette en luftrenser som er utrolig enkel å justere manuelt ved hjelp av fjernkontroll og det innovative designet gir deg faktisk lyst til å fikle med den i motsetning til mange andre mer kjedelige modeller på markedet.

Filtreringsevne:

Dyson Pure Cool Me blir levert med både karbonfilter og et glass-HEPA-filter som effektivt fanger opp så mye som 99,95% av ultrafine partikler helt ned til 0,1 mikrometer. En indikator sier ifra når filteret må skiftes ut ifra hvor lenge det har vært i bruk.

Konklusjon:

Dette er et spennende produkt fra Dyson som kanskje ikke passer for alle, men som definitivt vil være interessant for brukere som ønsker en mer konsentrert luftstrøm rundt området de oppholder seg mest. Dyson Pure Cool Me er dessuten veldig kompakt i forhold til ytelsen, og passer perfekt på både skrivebord og nattbord. Et elegant design gjør at dette ikke er et produkt som passer godt inn i moderne hjem. Vi gir et velfortjent terningkast 5 til Dyson Pure Cool Me i vår luftrenser test.

5. Blueair Classic 605 – Luftrenser test

blueair luftrenser
5939 kr,- | Til butikk

Blueair Classic 605 luftrenser

Blueair Classic 605 luftrenser er en kraftig luftrenser som passer for store rom opp til 72 kvm. Med en stor størrelse på 65cm x 50 cm x 34 cm og 13,6 kg er dette en modell som helst bør være permanent plassert, og ikke flyttes fra rom til rom i løpet av dagen. Den har gjort det bra i tester som måler luftkvaliteten, og den blir dessuten levert med smartfunksjon som lar deg styre enheten fra en mobilapp.

Lydnivå:

Dette er en luftrenser som blir levert med nattmodus, slik at du enkelt kan justere enheten når du legger deg for å sikre et lavt lydnivå. I vår luftfilter test følte vi at dette fungerte veldig bra, selv om flere i testpanelet bemerket at den kunne være veldig bråkete på det høyeste viftenivået. Ellers liker vi at dette er en modell med automodus, slik at luftrenseeffekten automatisk justeres i forhold til luftkvaliteten. På denne måten trenger du ikke å bekymre deg over manuelle justeringer.

Brukervennlighet:

Blueair Classic 605 luftrenser er enkel å betjene med store tydelige knapper på berøringsdisplayet og mobilapp som gjør at du kan benytte mer avanserte funksjoner. Appen gir deg veldig god oversikt når det gjelder nivået på luftkvaliteten, og du får dessuten beskjed når luftfilteret må skiftes ut. Som tidligere nevnt gjør den store størrelsen at dette er et produkt som bør stå permanent plassert. En fordel med den store størrelsen er at luftstrømmen blir veldig jevnt fordelt over en stor overflate slik at du ikke trenger å være bekymret over trekk.

Filtreringsevne:

Blueair Classic 605 benytter en kombinasjon av HEPA- og karbonfilter for å fange opp maksimalt med forurensende partikler fra luften som pollen, allergener, bakterier og muggsporer. Which.co.uk måler luftkvaliteten ved å benytte den internasjonale standarden CADR (Clean Air Delivery Rate) som separat måler filtreringsgraden når det gjelder støvpartikler, pollen og røyk i luften. I den anerkjente Which-testen fikk Blueair Classic 605 luftrenser hele fem av fem stjerner.

Konklusjon:

I vår luftrenser test ble vi imponert over den store kapasiteten til Blueair Classic 605, og vi likte også hvordan luftstrømmen blir jevnt fordelt i rommet uten at vi var plaget av trekk. Dette er en stor og solid maskin som effektivt renser luften og gir deg et sunnere inneklima. Vær oppmerksom på den store størrelsen og at lydnivået er høyt når viften står på maks innstilling.  Blueair Classic ender dermed med hederlige terningkast 4 i vår luftrenser test.

6. Philips 3000i – Luftrenser test

philips luftrenser
3995 kr,- | Til butikk

Philips 3000i luftrenser

Philips 3000i er en kraftig luftrenser som leverer høy effekt og kan holde luftkvaliteten på et bra nivå i store rom opp til hele 135 kvm. Samtidig er den relativt kompakt både i forhold til størrelse og vekt. Proppfull med teknologi har den en rekke smarte funksjoner som f.eks. skanner luften med laser slik at den automatisk kan justere viftehastigheten i forhold til nivået på luftkvaliteten. Den kan også kobles opp mot Philips sin dedikerte mobilapp for Android og iOS slik at du kan kontrollere luftrenseren fra mobilen og få varsel om dårlig luftkvalitet i hjemmet ditt.

Lydnivå:

Lydnivået er oppgitt til kun 15db av produsenten, og erfaringen fra vår luftrenser test var at den lave summingen ikke utgjorde noe som helst irritasjonsmoment om natten. Philips 3000i har dessuten en dedikert sovemodus som muliggjør svært stillegående drift, hvor også LED-lampene er dempet for ikke å virke forstyrrende. Når luftrenseren jobber for fullt på turbo-nivå derimot vil den bråke ganske mye, noe som fort kan bli et irritasjonsmoment når du forsøker å konsentrere deg om f.eks. jobb eller studier.

Brukervennlighet:

Philips 3000i er en avansert modell som ved hjelp av laserteknologi kontinuerlig skanner luften for forurensende partikler slik at den automatisk kan justere intensiteten på renseprosessen ut ifra kvaliteten på luften. I tillegg til automodus er dette en modell med 4 manuelle hastighetsnivåer; sovemodus, hastighet 1, hastighet 2 og turbo-nivå. På denne måten har du full kontroll på luftstrømmen til enhver tid. I vår luftrenser test kunne vi dessuten enkelt holde øye med luftkvaliteten ved å kaste et raskt blikk på displayet som ved hjelp av fargekoder indikerer nivået på luften i forhold til allergener og forurensende partikler. En indikator gir beskjed når det er på tide å skifte filteret, noe som er veldig praktisk selv om vi syntes det var litt vanskelig å komme til selve filteret.

Filtreringsevne:

Philips benytter seg av et system som filtrerer luften ved hjelp av tre lag: 1) Et NanoProtect Hepa-filter, 2) et aktivt karbonfilter og 3) et forfilter som fjerner de største partiklene. Philips 3000i har gjort det bra i tekniske tester som måler hvor effektivt luftrensere fjerner partikler fra luften i forhold til CADR (Clean Air Delivery Rate). Produsenten estimerer at den er i stand til å rense luften tilsvarende 20 m² på bare 6 min.

Konklusjon:

Det er ikke tvil om at Philips 3000i er et produkt du kan stole på i forhold effekten du får fra luftfiltreringen. Vi likte også brukervennligheten, til tross for at det var litt vanskelig å skifte filteret noe som bidro til at vi endte på terningkast 4 i vår luftrenser test. Lydnivået er dessuten veldig lavt dersom du benytter stillemodus, selv om turbo-nivået fort kan bli et irritasjonsmoment. Som alltid er Philips gode på teknologi, og med en rekke avanserte funksjoner som lasermåling av luftkvaliteten og smartfunksjoner via mobilapp, er dette et veldig bra produkt.

7. Dyson Purifier Hot+Cool – Luftrenser test

dyson luftrenser
4990 kr,- | Til butikk

Dyson Purifier Hot+Cool luftrenser

Designmessig er Dyson Purifier Hot+Cool luftrenser et lite mesterverk som med innovativ form både tar seg bra ut på stuegulvet og effektivt renser luften. Som det ligger i navnet, kan den både bidra til oppvarming i kalde vintermåneder og holde deg avkjølt om sommeren. Her får du derfor et utrolig allsidig produkt, selv om det ikke klarer helt å hamle opp med de beste produktene i vår luftrenser test når det gjelder fjerning av støvpartikler.

Lydnivå:

Når det gjelder lydnivå blir ikke dette oppgitt av produsenten, men i vår hjemlige test målte vi lyden til 39,5 dB rundt en meter i fra luftrenseren ved bruk av stillemodusen. Dette er helt på det jevne når det gjelder luftrensere, og det er verdt å merke seg at de mest stillegående luftrenserne har et støynivå på godt under 20dB. Vi opplevde dessuten at lydnivået kunne virke forstyrrende på de høyeste viftehastighetene.

Brukervennlighet:

Du kan ikke kontrollere enheten direkte ved hjelp av berøringsdisplay, så du må enten benytte fjernkontrollen eller Dyson Link mobilappen for å kontrollere luftrenseren. Fjernkontrollen er magnetisk slik at den lar seg feste automatisk slik at du ikke roter den bort. Andre funksjoner inkluderer timer og nattmodus. Integrerte sensorer overvåker luftkvaliteten i rommet og analyserer dataene slik at luftrenseren automatisk justerer innstillingene. Du kan overvåke luftkvaliteten på displayet foran på enheten som viser temperatur og en grafisk fremstilling av nivået på forurensende partikler i luften. Filteret er enkelt å skifte, og vi liker dessuten at dette er en modell som kan fungere som et klimaanlegg både om sommeren og vinteren med varm eller kald luft.

Filtreringsevne:

I tester gjort av det britiske forbrukernettstedet Which.co.uk har Dyson Purifier Hot+Cool gjort det relativt dårlig i forhold til effektiviteten på fjerning av støvpartikler, pollen og røyk i forhold til de andre modellene i vår luftrenser test. Når det gjelder fjerning av røyk oppnådde de faktisk en score på bare 2 av 5 stjerner.

Konklusjon:

Dyson Purifier Hot+Cool luftrenser har et flott design og er dessuten et utrolig allsidig produkt som kan holde deg varm om vinteren og avkjøle deg om sommeren. Dette er dessuten et energieffektivt produkt som er viktig å tenke på i disse tider med stigende strømpriser. Til tross for dette ender vi på terningkast 4 siden den ble målt til å være mindre effektiv på å rense luften enn alle de andre konkurrentene i testen. Dette er likevel et kvalitetsprodukt som du kan ha veldig god nytte av.

Hva du bør vurdere når du kjøper en luftrenser?

Her ser vi nærmere på de forskjellige kriteriene når du skal kjøpe luftrenser:

Hvem trenger egentlig en luftrenser?

Når man snakker om luftforurensning og dårlig luft, tenker man ofte på utemiljøet og avgasser fra biler, fabrikker og skorsteiner. Til manges overraskelse er det imidlertid ofte i vårt eget hjem hvor vi finner den dårligste luften. Dårlig ventilasjon i boligen gjør at for eksempel pollen, sigarettrøyk, støvmidd, kjemikalier, pelsallergener og andre irriterende stoffer ikke blir ventilert, men i stedet samle seg opp i huset. Dersom du utsettes for dårlig inneklima over lengre tid, kan dette gi både astma og allergi samt forverre eksisterende symptomer. Det er derfor viktig å alltid ventilere godt og dermed sørge for at et godt inneklima opprettholdes.

Gunstig når man er mye innendørs

Nordmenn og andre nordboere tilbringer ofte mye mer tid innendørs sammenliknet med andre nasjoner f.eks. sørover i Europa, og det er derfor viktig å kunne holde inneklimaet så rent som mulig. På grunn av kulden om vinteren er det heller ikke alltid like lett med full gjennomlufting på samme måte som på sommeren. I de siste årene har det dessuten blitt mer og mer vanlig med hjemmekontor som ofte gjør at man blir sittende veldig lenge i det samme miljøet, noe som gjør det ekstra interessant å forbedre luftkvaliteten ved hjelp av en luftrenser.

En luftrenser er et godt tiltak for bedre inneklima for alle, men det vil ha en ekstra gunstig effekt dersom noen i familien lider av astma, allergi eller andre luftveissykdommer. En luftrenser filtrerer bort selv de minste partiklene og urenhetene i luften og kan derfor gjøre livet langt lettere for astmatikere og allergikere når sykdommen står på som verst.

luftrenser

God effekt mot tobakksrøyk

Det har blitt dokumentert at dersom du for eksempel bor i en bygård av eldre dato med beboere som er røykere, vil det sive så mye sigarettrøyk opp gjennom sprekker i taket og etasjene at konsentrasjonen av ultrafine partikler i den overliggende leiligheten vil gi samme nivå av forurensning som om man bodde oppe ved en sterkt trafikkert vei. En luftrenser kan effektivt rense luften for forurensning forårsaket av sigarettrøyk og fjerne så mye som 50 % av de ultrafine partiklene fra naboens røyk.  

Lindrer astma- og allergierplager

God inneluftkvalitet er viktig – spesielt hvis du har astma eller allergi. Først og fremst, sørg for god ventilasjon og prøv å fjerne det allergien din reagerer på.

Har du astma eller allergi, så er det først og fremst viktig å opprettholde et godt inneklima ved å rydde, støvsuge, vaske og lufte. For eksempel bør du gjennomlufte minst to ganger om dagen. En luftrenser kan bidra som et effektivt tiltak for å forbedre inneklimaet, men husk at en luftrenser ikke erstatter rengjøring og utlufting – eller behandling med medisiner.

Du bør være klar over at en luftrenser kun er i stand til å fjerne partiklene og støvet som faktisk befinner seg i luften. En luftrenser er i stand til å rense luften for de partiklene som svever i luften, men kan ha begrenset effekt på for eksempel allergier forårsaket av husstøvmidd, pollen og dyreallergener, som er relativt tunge partikler og faller raskt til bakken.

Effektiv mot svevestøv

Hvis du har tenkt å anskaffe en luftrenser for å avhjelpe plager forårsaket av husstøvmidd og pollen, bør du være klar over at den først og fremst løser problemer med svevestøv og fine partikler som er i luften og derfor ikke støv og andre irriterende stoffer som allerede har «landet» på jorden. Det er derfor veldig individuelt om man merker bedring i astma og allergi ved bruk av luftrenser. Dette på grunn av at det er stor forskjell på luftrenserne, men også fordi mennesker reagerer forskjellig på ulike former for astma- og allergisykdommer.

Velger du å investere i en luftrenser bør du huske at det alltid er viktig å lufte godt ut og dermed sørge for at et godt inneklima opprettholdes. En luftrenser renser ganske enkelt eksisterende luft, den gir ikke frisk luft. Hvis du vil bruke en luftrenser for å lindre allergiske symptomer, bør du spesielt gå for en modell med HEPA-filter. Forskning tyder på at et HEPA-filter av god kvalitet kan rense luften for en betydelig del av de mindre støvpartiklene i luften.

lufte vindu

Slik får du ren luft i hjemmet ditt

Ifølge det svenske konsumentrådet Råd & Rön tilbringer vi opptil 90 % av tiden vår innendørs og ofte i dårlig inneklima. Spesielt stearinlys, matlaging, røyking, lange dusjer og partikler fra plast og elektronikk bidrar til å redusere kvaliteten på luften i hjemmene våre. I dag er nye hus ofte svært energieffektive og godt isolerte, noe som ytterligere bidrar til dårlig inneklima. Det er rett og slett en konflikt mellom å spare energi og å ha et godt inneklima. Hvis du ikke lufter så kommer det ikke ny luft inn i boligen og ifølge alle eksperter er det beste tiltaket å kjøre en skikkelig bra gjennomlufting flere ganger i døgnet.

God ventilasjon og lufting er viktig

Det norske astma- og allergiforbundet anbefaler å gjennomlufte minimum to ganger om dagen i 10-15 minutter. Du bør også lufte ekstra mye under «forurensede» aktiviteter, for eksempel når du maler eller når det sprer seg mye røyk og os fra matlagingen. Lider du av pollenallergi, vær oppmerksom på at det fortsatt er veldig viktig å lufte med trekk. Når det er sesong for den typen pollen du er allergisk mot, unngå å lufte ut midt på dagen, da det vanligvis er mest pollen i luften. Er du spesielt plaget av støvallergi, kan du i tillegg til grundig ventilasjon også oppnå mye ved å innrede boligen på en rengjøringsvennlig måte og unngå for mye nips, møbler og tepper hvor støvet kan legge seg.

Mange hus har ventilasjon i yttervegg eller over vinduene som bør benyttes aktivt. Det viktig å rengjøre alle ventilåpningene på jevnlig basis slik at de ikke sprer støv og pollen som har blitt sittende fast.

Hvordan fungerer en luftrenser?

En luftrenser er i stand til å rense luften ved å fjerne partikler som støv, røyk og andre irriterende stoffer. En luftrenser fungerer veldig bra på forurensende støv og røyk som befinner seg i luften, men den kan ha begrenset effekt på for eksempel større pollenpartikler og dyreallergener, som er relativt tunge partikler og derfor faller raskt til gulvet. Når partikler har lagt seg på bakken, er ikke en luftrenser i stand til å fjerne dem. Noen luftrensere er også designet for å nøytralisere lukt.

Ulike typer luftrensing

Filtreringsmetode

Luftrensere fungerer forskjellig og renser dermed også luften på forskjellige måter. Det er i utgangspunktet fire forskjellige metoder som en luftrenser kan bruke. Noen modeller kombinerer flere av metodene:

 1. Elektrostatisk ionisering
 2. Fotokjemisk reaksjon med UV-stråler
 3. Ikke-termisk plasmareaksjon med sterk strøm
 4. Mekanisk ved å presse luft gjennom filtre

Vær oppmerksom på at hvis du kjøper en luftrenser som bruker metode 1-3, kan den fremkalle ozon. Det er derfor viktig at du sjekker med din forhandler om dette er tilfelle.

Alle produktene i vår luftfilter test tilhører kategori 4 og er helt trygge å bruke. De ulike modellene fungerer på samme måte ved at luften trekkes gjennom filtre ved hjelp en vifte. Styrken på viften og kvaliteten på filteret er derfor helt avgjørende i forhold til hvor effektivt luftfilteret klarer å fange opp forurensende partikler i luften.

luftrenser filter

Hvordan vedlikeholde en luftrenser

En luftrenser er et smart valg hvis du opplever problemer med dårlig luft, men for at produktet skal fungere effektivt og ha lang levetid er det også viktig å rengjøre og vedlikeholde enheten. Her er noen tips for vedlikehold av en luftrenser:

Slå av strømmen

Husk alltid å slå av strømmen og koble den fra før du rengjør en luftrenser. Hvis det er skade på ledningen eller strømforsyningen bør du unngå å bruke luftrenseren.

Permanente filtre

Hvis luftrenseren din har et permanent filter, bør det støvsuges omtrent annenhver måned. Det er enkelt og raskt gjort. Vask aldri permanente filtre. Et permanent filter er utformet for aldri å skiftes ut.

Luftsirkulasjon rundt en luftrenser

En luftrenser trenger også luftsirkulasjon, så hold derfor alltid området rundt luftinntaket fritt og plasser aldri andre gjenstander her.

Vær forsiktig med rengjøringsmidlene: Vask aldri en luftrenser med vaskepulver, håndoppvaskmiddel, bensin, tynner, glassrens eller andre husholdningsprodukter. Tørk i stedet av utsiden av modellen med en myk, fuktig klut. Luftkanalene kan støves av med en myk børste.

Temperatur rundt luftrenser: En luftrenser bør kun brukes i rom der temperaturen er mellom 4 og 43 grader, da den hverken tåler frost eller heteslag.

Luftrenser forfilter

Noen modeller har flere filtre, inkludert et forfilter som ligger utenpå HEPA filteret. Det fanger ofte opp store partikler og skitt og forlenger levetiden til det permanente filteret. De fleste forfiltre er vaskbare. Sjekk hvor skitten det er hver 2.-3. uke. Hvis det er tydelige spor av støv og skitt, vask filteret for hånd i varmt vann. Tilsett gjerne litt såpe.

La det så tørke og sett det først tilbake i maskinen når det er helt tørt – bruk lufttørking etter å ha duppet det med et rent håndkle. La heller aldri forfilteret stå i en luftrenser for lenge uten vask, da dette vil ødelegge effektiviteten til maskinen. Hvis filteret er skadet, bytt det ut med et annet.

luftrenser forfilter

Finn en optimal luftfukter for ditt behov

Avanserte smartfunksjoner

Dysons Link App fra vår luftrenser test er et eksempel på en luftrenser mobilapp for Android og iOS som gir deg en omfattende grafisk fremstilt oversikt som viser fuktighet, temperatur og forurensende partikler ned på detaljnivå slik at du virkelig kan studere inneklimaet ditt i detalj. Du kan også se hvordan viftehastigheten reagerer på forandringer i luftkvaliteten slik at du hele tiden har full oversikt. Dette er kanskje i overkant av hva en gjennomsnittlig forbruker trenger i forhold til data og informasjon, men for person som er sterkt plaget av allergi og/eller astma kan dette også være en effektiv metode å identifisere forurensende kilder i huset eller utenfra.

Du kan også bruke mobilappen til å starte en luftrenser når du ikke befinner deg i huset, noe som kan være hendig dersom du ønsker å komme hjem til et hus med ren luft. Mange luftrensere lar seg også koble til stemmestyring via Alexa eller Google Home noe som kan være praktisk dersom du f.eks. har hendene fulle når du står og lager mat og ønsker å sette på luftrenserviften på maks for å få fjerne lukt og røyk fra matlagingen.

Sjekk også ut våre andre tester!

Massasjestol test

Massasjestol test banner

Massasjepistol test

Massasjepistol

Romaskin test

Romaskin banner

El sykkel test

El sykkel test Oslo

3D printer test

3D Printer

El sparkesykkel test

El-sparkesykkel test

Badstuovn test

Badstuovn test 2020

Tredemølle test

tredemølle test 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *