Pizzaovn test 2023

Pizzaovn best i test

Pizzaovn test 2023 gjennomført av Tekguide.no. Lei av den trauste 80-talls pizzaen med tjukk bunn og mengder med fyll? På tide å ta steget opp til Italiensk pizza-nivå med nydelig tynn bunn, ferske og smakfulle toppings og fantastisk smak? I vår pizzaovn test har vi tatt for oss de mest populære modellene i 2023 og testet dem ved å lage klassiske margherita pizzaer på løpende bånd. 

Hvilke egenskaper er viktige ved kjøp av pizzaovn?

 • Type: Ønsker du deg en pizzaovn som går på gass eller elektrisitet? Eller kanskje en vedfyrt ovn? Utvalget er stort.
 • Maks pizzastørrelse: Liker du å lage store familiepizzaer? Da bør du sjekke maks pizzastørrelse før du kjøper deg pizzaovn.
 • Maks temperatur: Høy varme er en av de store fordelene ved å benytte en dedikert pizzaovn i forhold til tradisjonell stekeovn.
 • Størrelse og vekt: Foretrekker du en pizzaovn som står på en fast plass, eller vil du ha en ovn som lett lar seg flytte på?
 • Pizzasmak: Sist, men ikke minst, er det jo tross alt sånn at smaken på pizzaen er det aller viktigste. Sjekk erfaringene vi gjorde oss fra vår pizzaovn test.

Disse gjorde det best i vår pizzaovn test:  

 • Panetti Pizzetta Primo – Pizzaovn
 • Ooni Karu 12 – Pizzaovn
 • Mustang Vesuvio 12 – Pizzaovn
 • Ooni Fyra 12 – Pizzaovn
 • Ooni Koda 12 – Pizzaovn
 • G3 Ferrari Delizia – Pizzaovn
 • Austin and Barbeque AABQ – Pizzaovn
 • Sage The Smart Oven – Pizzaovn

Nedenfor finner du topp 7 pizzaovn test 2023:

1. Panetti Pizzetta Primo – Elektrisk pizzaovn

Panetti Pizzetta Primo
5999 kr | Til butikk

Bruk rabattkoden: Tekguide500 for 500 kroner rabatt.

Panetti Pizzetta Primo – Elektrisk pizzaovn test

Panetti Pizzetta Primo elektriske pizzaovnen skiller seg ut med sin banebrytende teknologi og design, optimalisert for både innendørs og utendørs bruk. Et av dens mest fremtredende trekk er den roterende pizzasteinen. Denne innovative funksjonen sikrer jevn steking og perfekt brunet skorpe på hver pizza ved å distribuere varmen jevnt over hele pizzaens overflate. Ovnen veier 15 kg, noe som gjør det enkelt å flytte rundt på den, enten om du ønsker å bruke den inne eller ute. 

Konstruksjon:

Panetti Pizzetta Primo er en elektrisk pizzaovn med innebygde varmeelementer. Den har en justerbar termostat for å kontrollere temperaturen, og en relativt rask oppvarmingstid på bare 15-20 minutter. Ovnen har også et innebygget termometer for å overvåke temperaturen, slik at du kan lage perfekte pizzaer hver gang. Med en størrelse på 13 tommer, har den plass til å lage mindre pizzaer, eller én stor om gangen. Elektriske funksjoner gjør at du kan bruke ovnen innendørs eller utendørs, så lenge du har tilgang til strøm, og lage pizzaer med den samme høye kvaliteten som du ville få fra en profesjonell pizzaovn.

Brukervennlighet:

Panetti Pizzetta Primo pizzaovn er veldig enkel å sette opp, og er klar til bruk på bare noen få minutter. Det er ingen montering nødvendig, og det følger med alle nødvendige kabler og plugger. Ovnen har også en relativt kort oppvarmingstid, og den er enkel å stille inn på forhånd. Dette gjør at du kommer raskt i gang med å lage fantastisk gode pizzaer. Med en rask oppvarmingstid og maks temperatur på hele 500˚C, gir Panetti Pizzetta Primo mye valuta for pengene.

Pizzasmak:

Panetti Pizzetta Primo er en elektrisk pizzaovn som gir fantastisk god pizza. Her er det bare å drømme seg bort og late som man er på ekte italiensk restaurant i Napoli. Her får du en perfekt stekeskorpe, sprøstekt på utsiden med store luftbobler i skorpen. Mozzarellaosten smelter perfekt og ligger som et gyllent lag over tomatsausen. Over- og undervarme er dessuten perfekt balansert, slik at den blir jevnt stekt på alle kanter. Husk at pizzaen kan bli litt svidd på 500˚C, og vår erfaring er at ett minutt steketid er akkurat passe uten at bunnen blir svidd.  

Konklusjon:

Panetti Pizzetta Primo er en helt rå elektrisk pizzaovn som leverer på alle områder – med denne fantastiske ovnen tar det ikke lang tid før du blir kåret til den nye pizzakongen i familien! Ikke bare har den et stilig design og er veldig brukervennlig, men den gir en pizzasmak som er helt på høyde med tradisjonelle pizzaovner som benytter vedfyring. Vi er rett og slett mektig imponerte over Panetti Pizzetta Primo, som leverer fantastisk smak og kvalitet. Dette er en pizzaovn som gir deg restaurantopplevelse i eget hjem. Vi gir derfor Panetti Pizzetta Primo et solid terningkast 6, og kårer den til vinneren i vår  pizzaovn test!

2. Ooni Koda 16 – Pizzaovn test

Koda 16 pizzaovn
4790 kr,- | Til butikk

Ooni Koda 16 – Pizzaovn test

Ooni er en veldig populært pizzaovn produsent for tiden, og det var med stor forventning vi pakket ut Ooni Koda 16 for å teste den på terrassen en mild sommerkveld. Dette er en relativ stor pizzaovn på 18 kilo beregnet for utendørs bruk, men den er ikke tyngre enn at den lett lar seg flytte når du skal finne et egnet sted for oppbevaring om vinteren. Du kan dessuten kjøpe en bag/trekk med remmer slik at den enkelt lar seg flytte og er beskyttet mot elementene. Vi liker dessuten designet og den virker i det hele tatt veldig solid bygget i rustfritt stål med en ekstra tykk pizzastein som gjør at den holder jevnt høy temperatur.

Type pizzaovn:

Ooni Koda 16 er en høytytende gasspizzaovn med innebygde gassfunksjoner. Den har en justerbar flamme for presis temperaturekontroll, og en effektiv oppvarmingstid på bare 15 minutter. Ovnen har også en innebygd termometer for å holde styr på temperaturen, slik at du kan lage perfekte pizzaer hver gang. Med en størrelse på 16 tommer, har den plass til å lage større pizzaer, eller flere små samtidig. Gassfunksjonene gjør at du kan ta ovnen med deg overalt, enten du er hjemme eller på tur, og lage pizzaer med den samme høye kvaliteten som du ville få fra en tradisjonell pizzarestaurant.

Brukervennlighet:

Ooni Koda 16 pizzaovn er svært enkelt å sette opp og klar til bruk på bare noen få minutter. Monteringen er intuitiv og det følger med alle nødvendige verktøy og deler. Ovnen har også en kort oppvarmingstid på kun 15 minutter, noe som er imponerende og positivt overraskende. Dette gjør at du kan begynne å lage pizzaer med en gang, uten å måtte vente lenge på at ovnen skal bli varm nok. Med en hurtig oppvarmingstid er Ooni Koda 16 et flott valg for deg som vil ha en høytytende pizzaovn som er enkel å sette opp og bruke.

Pizzasmak:

I vår pizzaovn test har vi laget den samme pizzaen for å kunne sammenlikne pizzasmaken best mulig: Klassisk margheritapizza med tynn bunn, tomatsaus, fersk basilikum, oregano og mozzarellaost. Når det gjelder smak kan vi ikke annet enn å berømme Ooni. Når du benytter vedfyring, får du rett og slett en helt eksepsjonell smak på pizzaen med en svak aroma av herlig røykesmak.

Flammene sørger for nydelige sprøstekte kanter med bobler i bunnen, akkurat som om vi skulle ha fått servert en rykende fersk margheritapizza fra en autentisk pizzarestaurant i Napoli. Den ekstra tykke bakesteinen sørger dessuten for jevn steking de 1-2 minuttene det tar å steke pizzaen, og den holder godt på varmen slik at temperaturen ikke faller for mye før du rekker å sette inn en ny pizza i ovnen.

Konklusjon:

Ooni Koda 16 pizzaovn er et flott valg for deg som vil ha en høytytende pizzaovn som er enkel å sette opp og bruke. Ovnen har gode gassfunksjoner, justerbar flamme for presis temperaturekontroll og en imponerende oppvarmingstid på bare 15 minutter. Designet og byggekvaliteten er også på høyt nivå, og den har en stor bakestein som sørger for jevn steking. Når det gjelder pizzasmak, leverer Ooni Koda 16 helt eksepsjonell smak. Alt i alt er Ooni Koda 16 en pizzaovn som lever opp til forventningene og tar derfor 2-plass i vår pizzaovn test.

3. Mustang Vesuvio 12 – Pizzaovn test

mustang vesuvio pizzaovn test
3000 kr,- | Til butikk

Mustang Vesuvio 12 – Pizzaovn test

Mustang Vesuvio er en elegant utendørs gassdrevet pizzaovn i rustfritt stål med pizzastein i kordieritt som holder ekstra godt på varmen og lover en sprø pizzabunn. Selve ovnen er elegant formet som en halvsirkel i elegant minimalistisk stil, med regulator for gassnivå på fremsiden.

Ovnen står stødig på fire korte ben som også kan klappes sammen, slik at du enkelt kan lagre den om vinteren. Du kan steke pizzaer på 12 tommer (30,5 cm) noe som er standard for denne typen pizzaovner, og den er overraskende kompakt. Mustang er for øvrig et finsk merke som produserer en rekke forskjellige gassgriller, kullgriller og elektriske griller av høy kvalitet.

Type pizzaovn:

Mustang Vesuvio er en gassdrevet pizzaovn kun beregnet på utendørs bruk. Halvsirkelformen gjør at varmen blir veldig jevnt fordelt over hele stekeflaten, noe vi også opplevde gav veldig gode resultater i vår pizzaovn test. Selve brennereffekten er 2,9 kW, og du kommer relativt raskt opp til makstemperaturen på 500˚C (18 minutter i testen vår).  Den store tykke stekesteinen laget av kordieritt bidrar til å holde effektivt på varmen slik at du kan kjøre på med steking av flere pizzaer på løpende bånd uten å måtte øke gassnivået til maksimum for hver gang.

Brukervennlighet:

Det tok oss ikke lang tid å sette sammen Mustang Vesuvio. Her er det lett å se at man har lagt vekt på å lage et produkt som er praktisk, med detaljer som sammenleggbare ben. Dette er dessuten en veldig stødig pizzaovn, men husk å sette grillen på en flat og stødig overflate. Ved steking kjører du opp gassnivået på maksimum og i testene våre målte vi at det tok 17-19 minutter å komme opp i makstemperatur på 500˚C. Siden dette er en åpen pizzaovn, er det veldig enkelt å holde øye med stekeprosessen de få minuttene det tar å steke en pizza. Den halvsirkelformede domen på pizzaovnen gjør dessuten at pizzaen blir jevnt stekt fra tre sider slik at du trenger å gjøre minimalt med justeringer under selve stekingen.

Pizzasmak:

Når det gjelder pizzasmaken ble vi imponerte over resultatet med Mustang Vesuvio. I pizzaovn testen vår har vi som tidligere nevnt konsentrert oss om å lage klassiske margherita pizzaer, og vi kunne raskt konstatere at pizzabunnen fikk den karakteristiske gylne lett brente skorpen som vi var ute etter. Igjen vil vi fremheve halvmåne-formen på pizzaovnen som gjør at stekeresultatet blir utrolig jevnt. Mozzarellaosten fikk den gylne fargen vi liker så godt, og alle kunne konstatere at dette er en pizzaovn som virkelig leverer når det gjelder smaken på maten.

Konklusjon:

Vi kan kjapt konstatere at Mustang Vesuvio leverer hva den lover. Som vulkanen Vesuv utenfor Napoli i Italia kommer den raskt opp i rødglødende temperaturer og vi synes også at det er utrolig gøy at en pizzaovn produsent fra Tampere i Finland havner helt i toppen av vår pizzaovn test. Her får du knakende sprø pizzabunner stekt i en fei, samtidig som ingrediensene blir akkurat nok stekt til ikke å brenne seg, samtidig som de bevarer den ferske smaken. Mustang Vesuvio er dessuten veldig brukervennlig og trenger minimalt med vedlikehold, noe som gjør den til en veldig god investering. Terningkast 6 er derfor vel fortjent.

4. Ooni Fyra 12 – Pizzaovn test  

ooni fyra pizzaovn
1990 kr,- | Til butikk

Ooni Fyra 12 – Pizzaovn 

Det ligger i navnet. Ooni Fyra er en pizzaovn som det kan fyres skikkelig opp i! En av grunnleggerne til Ooni er finsk, så her ligger det nok Nordisk inspirasjon bak navnet. Som de andre Ooni ovnene får du et flott produkt i rustfritt stål i kombinasjon med pulverlakkert karbon, og den karakteristiske lange pipen.

Når det gjelder Ooni Fyra får du dessuten en ekstra pipe som brukes til å fylle på med pellets. Vi liker utseendet på Ooni ovnene, de minner oss om dampmaskinene fra barndommen. Pizzaovnen veier 10 kg og står på tre stabile ben, som riktignok ikke kan slås sammen. Du kan dessuten kjøpe et trekk som ekstrautstyr og som passer perfekt når du skal legge den bort for vinteren.

Type pizzaovn:

Dette er en pizzaovn som bruker trepellets til brensel, som du kan kjøpe separat i forskjellige typer og kvaliteter. Her skiller Fyra seg fra testvinneren Kura hvor du også kan benytte små vedkubber og grillkull (samt gass med ekstrautstyr). Dette er derfor en type pizzaovn som passer perfekt for de som ønsker kvalitetene som kommer med en pizzaovn som fyres opp med trepellets, med tanke på røykesmaken du får.

I vår pizzaovn test tok det 31 minutter før vi kom opp i 500˚C, men til gjengjeld steg temperaturen deretter reaskt til hele 540 grader noe som også var den høyeste temperaturen vi målte i testen. Det kan dessuten lønne seg å investere i Oonis ildstartere slik at du rask kan tenne på pelletsene.

Brukervennlighet:

I vår pizzaovn test opplevde vi at dette er en ovn som er enkel i bruk, med smarte løsninger når det gjelder å fylle på med pellets og holde høy varme. Når dette er sagt er det viktig å huske at det krever litt mer innsats å fyre opp en ovn som går på pellets enn en gassdrevet ovn.

Pelletsene fyller du på i en dedikert pipe og de brenner ganske raskt så det er ikke nok å fylle den opp og forvente at ovnen holder seg varm i altfor lang tid. Vår erfaring var at vi måtte fylle på med pellets hvert 15. minutt for å sørge for konstant høy temperatur. Når du er ferdig med å steke pizza og ovnen har fått kjølt seg ned kan du enkelt ta ut asken ved å dra ut skuffen på baksiden. Rengjøringen skjer kjapt og greit ved a du tar ut bakesteinen og vasker eller børster den av separat.

Pizzasmak:

Det krever litt mer arbeid å holde varmen i gang med Ooni Fyra i forhold til gassdrevne pizzaovner, men til gjengjeld er smaken på maten helt fantastisk. Varmen fordeler seg godt utover over hele stekeflaten slik at du får et jevnt resultat. Dessuten får pizzaen en nydelig aroma av røykesmak, noe som setter en ekstra piff på smaksopplevelsen. Deigen bobler opp på kantene under stekingen, og blir akkurat passe brent til å sette en ekstra dimensjon på smaken. Dette er så absolutt en av de aller beste ovnene i vår pizzaovn test når det gjelder smak.

Konklusjon:

Ooni Fyra har vel gjennomtenkt konstruksjon som gjør at den fungerer veldig bra i de fleste situasjoner, til tross for at det krever litt innsats å fyre med pellets i forhold til andre typer brensel. Det kan oppleves som litt kronglete å stenge døra til ovnen for hver gang du gjør en liten justering, men til gjengjeld får du en smakseksplosjon av helt store dimensjoner fra den nydelige røykesmaken.

Her er det bare å ta av seg hatten for Ooni som har laget en pizzaovn for de største pizzaelskerne. Med Ooni Fyra blir pizza rett og slett til gourmetmat a la Hellstrøm. I vår pizzaovn test gir vi gir et solid terningkast 5 til Ooni Fyra.

5. Ooni Koda 12 – Pizzaovn test 

ooni koda pizzaovn test
2790 kr,- | Til butikk

Ooni Koda 12 – Pizzaovn 

Den tredje modellen fra pizzaovn produsenten Ooni er den strømlinjeformede Koda, som kanskje kan virke litt enkel ved første øyekast, men som er en skikkelig råtass når det kommer til selve pizzastekingen. Dette er en gassdrevet pizzaovn beregnet på utendørs bruk som veier under 10 kilo og er dermed den letteste utendørs pizzaovnen i vår pizzaovn test. I kjent kvalitet fra Ooni, får du en pizzaovn laget i rustfritt stål med et karbonbelegg rundt selve domen. Den har tre ben som gjør den stødig og sikker.

Type pizzaovn:

Koda er en utendørs gassdrevet pizzaovn som er åpen, dvs. du trenger ikke å åpne og lukke en dør slik som med andre modeller. Propanbeholderen fester du enkelt, og selv om vi brukte litt tid på å få tenn på ovnen varmet den seg veldig raskt opp. På bare 17 minutter rakk den å komme opp i hele 450 grader, og ved å justere bryteren på baksiden kan man enkelt tilpasse riktig temperatur. I vår pizzaovn test sørget vi for å lage 5 margherita pizzaer på rekke og rad, noe som fungerte veldig bra med veldig få justeringer. Her er det bare å skuffe på med den ene pizzaene etter den andre som om du skulle ha vært pizzabaker på en ekte napolitansk restaurant.

Brukervennlighet:

Dersom du er på jakt etter en solid kvalitetsovn uten unødvendige innstillinger og dippedutter er dette pizzaovnen for deg. Her benyttes den samme eldgamle metoden for steking som har blitt benyttet til å steke brød i tusenvis av år. Helt likt metoden man bakte brød i steinovn i oldtiden ved å fyre opp i et steinkammer til hulrommet nådde høy nok temperatur til å begynne stekingen. Forskjellen fra en tradisjonell bakerovn i stein er at prosessen skjer mye raskere, samtidig som du får den samme gode smaken. Når du skal lage pizza med Ooni Koda er det bare å hekte på propanbeholderen, vri på bryteren på baksiden, tenne på, og etter rundt 20 minutter er ovnen klar til bruk. Stort enklere får det ikke blitt når det gjelder å steke ekte steinovnspizza!

Pizzasmak:

Vi har ingenting å utsette på pizzasmaken når det gjelder Ooni Koda. Basert på resultatene i vår pizzaovn test kan du forvente nydelig bakt steinovnspizza med akkurat passe stekeskorpe. Sammenliknet med de andre gassdrevne pizzaovnene ligger den helt i teten når det gjelder smak, og det er ikke tvil om at dette er en ovn som gir veldig mye pizzaglede! Du får ikke den samme røykesmaken som modellene som benytter ved eller pellets som brensel, men dersom du er vant til å steke pizza i vanlig stekeovn er dette et enormt skritt opp på stigen når det gjelder konsistens og smak.  

Konklusjon:

Vi har sans for Ooni. Her får du en enestående enkel konstruert pizzaovn som gir deg muligheten til å lage veldig gode pizzaer. Uten piper som stikker ut eller unødvendige brytere er det bare å måke pizzaene inn i ovnen på løpende bånd. Her følger man det samme prinsippet som i tusenvis av år med den eldgamle teknikken som brukes i steinbakeovner fra oldtiden. Er du en pizzaelsker av den tradisjonelle sorten som foretrekker tynn bunn av italiensk type kommer du definitivt ikke til å angre

Vi har sans for Ooni. Her får du en enestående enkel konstruert pizzaovn som gir deg muligheten til å lage veldig gode pizzaer. Uten piper som stikker ut eller unødvendige brytere er det bare å måke pizzaene inn i ovnen på løpende bånd. Her følger man det samme prinsippet som i tusenvis av år med den eldgamle teknikken som brukes i steinbakeovner fra oldtiden. Er du en pizzaelsker av den tradisjonelle sorten som foretrekker tynn bunn av italiensk type kommer du definitivt ikke til å angre på at du kjøpte Ooni Koda. Derfor er terningkast 5 vel fortjent som konklusjon på vår Ooni Koda pizzaovn test.

6. G3 Ferrari Delizia – Pizzaovn test 

g3 ferrari delizia pizzaovn test
1147 kr,- | Til butikk

G3 Ferrari Delizia pizzaovn test

Har du blitt lei norsk 80-talls pizza med gigantisk bunn og hauger med kjøttdeig og ost på toppen? Kanskje på tide å gå tilbake til røttene der pizzaen kommer fra? Mange elsker steinbakt pizza, men ikke alle har utendørsareal tilgjengelig for å kunne sette opp en stor utendørs gassgrill på terrassen eller i hagen. Dessuten setter den norske vinteren en effektiv stopper for utendørs grilling og steking. Rødglødende G3 Ferrari Delizia gjør at du kan steke nydelig steinbakt pizza året rundt enten du bor på landet eller i byen. Dette er dessuten en pizzaovn til en veldig fornuftig pris som gir utrolig mye pizzaglede for pengene.

Type pizzaovn:

Dette er en elektrisk pizzaovn til innendørs bruk. Selve stekemetoden er den samme som du er vant til fra vaffeljernet. Med bare 5 kilo er dette den letteste modellen i vår pizzaovn test, og den kommer raskt opp i makstemperaturen på 400 grader som er noe lavere enn utendørsmodellene som gjerne kommer opp i 500 grader. På samme måte som gassdrevne og vedfyrte pizzaovner kan du lage nydelige steinbakte pizzaer på 12 tommer (30,5 cm) som gir den nydelige smaken som autentiske italienske pizzaer er kjente for.

Brukervennlighet:

Det ligger produktnavnet at G3 Ferrari Delizia er et produkt som virkelig er kjapp i bruk. På samme måte som en lynrask Ferrari sportsbil kommer du raskt opp i rødglødende temperaturer, og pizzaovnen er oppvarmet og klar til bruk på kjappe fem minutter. Her går det virkelig unna i svingene! Sammenliknet med en utendørs vedfyrt pizzaovn kan du virkelig spare mye tid. Her snakker vi restaurantkvalitet på maten til en veldig billig penge! Du får to brytere som gjør at du enkelt kan kontrollere steketemperatur og steketid, noe som er alt du trenger for å sørge for perfekt stekte pizzaer. Bare still inn de to bryterne så gir pizzaovnen beskjed når pizzaen er ferdig.

Pizzasmak:

Vi skal være ærlige på at pizzaene vi laget i utendørsovnene var ett hakk bedre på smak, spesielt de vedfyrte pizzaovnene. Men dette betyr ikke at smaken på pizzaen fra G3 Ferrari var dårlig. Tvert imot er dette en pizzaovn som gir deg pizzaer med fantastisk god smak, mye bedre enn i en vanlig stekeovn. Temperaturen på 400 grader er mer enn nok når det gjelder å oppnå den karakteristiske sprø konsistensen du får når du baker pizza i steinovner. Den er dessuten veldig enkel å stille inn, noe som gjør det mye lettere å få til et stekeresultat som er perfekt tilpasset sammenliknet med gass- og vedfyrte pizzaovner.

Konklusjon:

Vi kan ikke annet enn å berømme G3 Ferrari for å ha laget et veldig solid produkt som kommer til å gjøre de aller fleste pizzaelskere fornøyde. Med en makstemperatur på nesten det dobbelte av hva du kan oppnå i en vanlig stekeovn sier det seg selv at bunnen får en mye sprøere stekeskorpe slik du er vant til fra italienske pizzarestauranter. I vår pizzaovn test opplevde vi at dette var den enkleste og raskeste modellen i praktisk bruk, så det er ikke tvil om at dette er et produkt som virkelig scorer høyt når det gjelder brukervennlighet.

Dersom du er pizzaelsker og er vant til «norsk pizza» fra vanlig stekeovn er G3 Ferrari et produkt du ikke kommer til å angre på at du investerte i. Dette er virkelig en killer når det gjelder å få det norske folk til å konvertere fra pizzaer med tykk bunn til autentiske italienske steinbakte pizzaer. Vi ender på solide terningkast 4 for G3 Ferrari i vår pizzaovn test.

7. Austin and Barbeque AABQ – Pizzaovn test 

austin and barbecue aabq pizzaovn test
1590 kr,- | Til butikk

Austin and Barbeque AABQ – Pizzaovn test 

Austin and Barbeque er en produsent som lager rimelige pizzaovner som er både bra konstruert og leverer bra resultater på de fleste områder. AABQ-modellen er en utendørs gassdrevet pizzaovn som står stødig på fire ben som også kan klappes sammen. Den blir levert med en ganske stor skorstein for å slippe ut røyken, og en avtagbar dør foran på pizzaovnen som du kan ta bort når ovnen har oppnådd ønsket temperatur. På døren er det dessuten montert en temperaturmåler og på baksiden finner du bryteren for å regulere nivået på gasstilgangen, samt tenneren. Når det gjelder å benytte tenneren trenger du å kjøpe et ekstra AA-batteri som ikke følger med i esken.

Type pizzaovn:

Austin and Barbeque AABQ er som sagt en robust utendørs gassdrevet pizzaovn som gir mye pizzaglede for pengene. Her får du en modell til under 2000 kroner som kan lage skikkelige steinbakte pizzaer på løpende bånd. Dette er ikke en spesielt kompakt og hendig modell med den lange skorsteinen som stikker ut, og den veier godt over 14 kilo så det kan være greit å ha en fast plass på verandaen dersom du skal bruke den jevnlig. I vår pizzaovn test kom vi raskt opp i makstemperaturen på 500 grader (det tok 17 minutter), noe som er helt på linje med mange av de dyrere modellene i testen vår.

Brukervennlighet:

Når det gjelder brukervennlighet kan du forvente en pizzaovn som både er praktisk og fungerer bra på de fleste områder. AABQ blir som tidligere nevnt levert med en dør som gjør at du kommer raskere opp i makstemperatur ved å holde den lukket. Det er også veldig hendig å ha en temperaturmåler montert på døra, selv om denne naturligvis bare viser riktig temperatur når den er fastmontert. Når døra er montert er det heller ikke mulig å se pizzaen uten å åpne døra, og det kan bli litt klønete å ta døra av og på når du skal snu på pizzaen for å forsikre deg om at den blir jevnt stekt på alle kanter.

Pizzasmak:

Når det gjelder smaken på pizzaen er vi jevnt over veldig fornøyde. Varmen blir jevnt fordelt utover bakesteinen, med litt lavere steketemperatur i fronten. Erfaringen fra vår pizzaovn test var at margherita pizzaen ble litt brent når vi kom opp i makstemperaturen på 500 grader så vi reduserte den til 460 grader og fikk et mye bedre resultat på den neste pizzaen. Her kan du forvente deg nydelig steinbakt pizza med den karakteristiske italienske pizzarestaurant smaken. Bare prøv deg frem med riktig temperatur som passer for deg så kommer du raskt inn i det.  Det blir et solid terningkast 4 på Austin and Barbeque AABQ i vår 2021 pizzaovn test.

Konklusjon:

Til tross for den lave prisen kan vi konkludere med at dette er en skikkelig råtass av en pizzaovn som leverer veldig gode resultater. Vi syntes det ble litt klønete å ta døra på pizzaovnen av og på, men til gjengjeld kom den veldig raskt opp i makstemperatur. Dersom du ønsker mest mulig for pengene er Austin and Barbeque AABQ et veldig godt valg, du må bare belage deg på noen prøverunder før du finner frem til det optimale stekeresultatet.

7. Sage The Smart Oven – Pizzaovn test 

sage the smart oven pizzaovn test
6039 kr,- | Til butikk

Sage The Smart Oven – Pizzaovn test 

Sage The Smart Oven er en innendørs elektrisk pizzaovn som du må regne med tar rimelig stor plass på kjøkkenbenken, samtidig som den veier 15 kilo så definitivt ingen lettvekter. Du får en rekke forskjellige funksjoner som timer, forskjellige steke-moduser dessuten kan du velge hvor brent du liker den i kantene. I tillegg lover Sage at dette er en modell som benytter seg av avanserte algoritmer med sensorer som optimaliserer stekeresultatet slik at du oppnår en perfekt kopi av en ekte steinbakt pizza.

Type pizzaovn:

En innendørs pizzaovn kan fungere bra av mange grunner. Ikke bare er den lettere å rengjøre og krever mindre vedlikehold enn pizzaovner som går på gass eller er vedfyrte. Du er dessuten ikke avhengig av å ha et utendørsområde tilgjengelig, og du kan steke pizza året rundt enten det regner eller snør ute. Varmeelementene som befinner seg både over og under bakesteinen sørger for jevn steking slik at du ikke trenger å justere og flytte pizzaen slik som enkelte av utendørsmodellene i vår pizzaovn test.

Brukervennlighet:

Sage The Smart Oven er en pizzaovn som er enkel i bruk med knapper og brytere som dekker det meste du trenger, kanskje til og med litt i overkant. Du kan velge mellom en rekke stekemetoder inkludert pan pizza, tynn pizza, sprøstekt pizza, vedfyrt pizza og frossenpizza. Hver innstilling er automatisk forprogrammert i forhold til steketid og steketemperatur, men du kan også benytte manuelle innstillinger for å finjustere slik at du får den nøyaktig slik du vil. Det tar rundt 90 sekunder å steke en pizza, og i overkant av 15 minutter å oppnå makstemperaturen på 400 grader. Døren til pizzaovnen har også et vindu slik at du enkelt kan holde øye med pizzaen under stekeprosessen, noe som ofte ikke er så lett med utendørsovnen i vår pizzaovn test.

Pizzasmak:

Så langt har Sage The Smart Oven imponert oss, men når det gjelder pizzasmak ble vi skuffet. Til å være en pizzaovn til over 8 000 kroner hadde vi forventet eksepsjonell pizzasmak som kunne måle seg med selv den beste smaken fra vedfyrte pizzaovner. I stedet oppnådde vi en konsistens og smak som minnet mer om hva vi er vant til fra en vanlig stekeovn. Til tross for dette var smaken god og det gikk dessuten veldig raskt å lage pizzaene.

Konklusjon:

Selv om Sage The Smart Oven kommer på sisteplass i vår pizzaovn test betyr det ikke at dette er et dårlig valg. Her får du en elektrisk pizzaovn med en rekke smarte valg som gjør at du enkelt kan lage deg en skikkelig god hjemmelaget pizza på et blunk. Den krever veldig lite vedlikehold og er dessuten enkel å rengjøre. Når det gjelder pizzasmak får du en konsistens som ligger på linje med hva du kan forvente med de beste stekeovnene, men den når ikke helt opp på samme nivå som de vedfyrte pizzaovnene. Til slutt ender vi på terningkast 4 når det gjelder Sage, mye på grunn av den høye prisen i forhold til smaksresultatet.

Hva du bør vurdere når du kjøper en pizzaovn?

Vi har tatt en nærmere kikk på hvilke egenskaper du bør være mest oppmerksom på når du skal kjøpe pizzaovn:

Ulike typer pizzaovner på markedet

Det finnes en rekke forskjellige typer pizzaovner å velge mellom. Vi har tatt for oss hovedkategoriene og sett på forskjellene mellom de ulike modellene.

Frittstående pizzaovner

Her kan du velge mellom en rekke forskjellige modeller som går på ulik brensel som pellets, kull, tre, gass. Dessuten finnes det også en rekke ulike frittstående elektriske pizzaovner å velge mellom.

frittstaende pizzaovn

Innsats med pizzastein til ordinær gass- og kullgrill

Det er rett og slett en liten metallhule som du enkelt plasserer på toppen av den vanlige grillen din. Hulrommet fanger effektivt varmen, slik at du får en mye høyere overflatetemperatur enn du ville fått ved vanlig grilling.

pizzastein_grill-1200x800

Fastmurt steinovn

Dersom du er en virkelig stor pizzaentusiast, kan du selvfølgelig velge å lage en fastmurt pizzaovnen av den virkelig tradisjonelle sorten.

fastmurt pizzaovn

Hva er forskjellen på kull-, gass- og vedfyrt pizzaovn?

Gassdrevne pizzaovner

Det er ikke uten grunn til at pizzaovner som går på gass er populære. I vår pizzaovn test opplevde vi at en rekke av de gassdrevne modellene gjorde det veldig bra. Både Mustang Vesuvio og Ooni Koda gjorde det veldig bra både når det gjaldt brukervennlighet og temperatur.

De fleste pizzaovnene innen denne kategorien lar deg regulere temperaturen på enkelt vis, og mange blir dessuten levert med temperaturmåler. På denne måten har du full kontroll og kan på enkelt vis klare å lage pizzaer med perfekt stekeskorpe. En gassbeholder rekker vanligvis minst en sommersesong, så her slipper du å sørge for stadig påfylling av pellets eller ved.

pizzaovn gassdrevet

Høy temperatur med gassdrevet grill

Gassdrevne ovner gir deg dessuten muligheten til å benytte temperaturer helt opp mot 500 grader som er nesten det dobbelte av hva en vanlig stekeovn kan klare. Dette betyr at du kan få til å lage nydelige tynne pizzaer av italiensk type hvor ingrediensene bevarer den friske smaken samtidig som du får den gode sprøe konsistensen på bunnen. Mozzarellaen smelter naturligvis og blir stekt på optimalt vis, akkurat nok brent til å få frem den beste smaken.

Det eneste en gassdrevet pizzaovn mangler i forhold til den autentiske smaken fra en tradisjonell steinovn er aromaen du får fra det glødende kullet i en vedfyrt pizzaovn. Konsistensen derimot er helt lik hvis ikke bedre enn hva du klarer å oppnå med en vedfyrt pizzaovn. Så her gjelder det å tenke gjennom hva som er viktigst – brukervennligheten som du får med en gassdrevet pizzaovn, eller den komplekse smaksaromaen som du får med en vedfyrt ovn.

Vedfyrte pizzaovner

Reiser du til Napoli og går på en autentisk italiensk pizzarestaurant får du garantert pizza bakt i steinovn fyrt med ved. Dette er den eldgamle teknikken som har blitt brukt til å bake brød i uminnelige tider. De gamle egypterne tegnet f.eks. bilder av bakere som stekte brød i keramikkovner.

Ja, faktisk regner man med at mennesket bygget den første steinovnen før de utviklet det første skriftspråket. Så selv om steinbakt pizza har blitt hipt de siste årene, er dette vært en del av kulturen vår i tusenvis av år. Så kanskje ikke så rart at aromaen fra en steinbakt pizza er noe vi lenger etter.

pizzaovn vedfyrt

Det er ikke uten grunn til at Ooni Karu stakk av med seieren i vår pizzaovn test. Her får du en modell hvor du ikke bare kan benytte pellets eller små vedkubber som du enkelt kan hogge til selv eller kjøpe ferdige i sekker. Det er viktig å huske at veden bør være skikkelig tørr, og bjørkeved er som regel å foretrekke. Det krever litt mer innsats å holde jevn fyr på en vedfyrt pizzaovn enn en gassdrevet ovn, noe man lett mestrer etter noen forsøk.

Vedfyrt pizzaovn ikke alltid like praktisk

Selv om en vedfyrt ovn ikke er like praktisk som en gassfyrt eller elektrisk pizzaovn, er erfaringen fra vår pizzaovn test at den fantastiske smaken mer enn veier opp for det ekstra arbeidet med å fyre med ved.

Røykesmaken fra det rødglødende kullet gir den komplekse smaken du kjenner fra restaurantbesøk hvor du har fått skikkelig steinbakt pizza. Du drar umiddelbart kjensel på den fantastiske aromaen og det er umulig å ikke smake forskjellen i forhold til pizza laget i gassdrevet eller elektrisk ovn. Dersom du er en pizzaentusiast og ønsker deg en mest mulig autentisk smak på pizzaen er det ikke tvil om at en vedfyrt pizzaovn er det beste valget.

Kullfyrte Pizzaovner

Pizzaovner som kan benytte grillkull benyttes på en liknende måte som ved vanlig grilling. Først fordeler du kullet og lar tennvæsken trekke seg godt inn før du tenner på. Når flammene er borte og du ser grillkullet gløde med hvit overflate har du oppnådd optimal temperatur og kan begynne å steke pizzaen. Utfordringen når det gjelder pizzaovner som benytter kull er å finne frem til riktig temperatur, og holde temperaturen jevn over tid.

kullfyrt pizzaovn

God aroma fra kullfyrte pizzaovner

Ovner som ikke er så store har dessuten ofte ikke plass til så mye kull om gangen, slik at det kan bli vanskelig å steke flere pizzaer om gangen uten å starte hele prosessen på nytt igjen. Når dette er sagt vil kullfyrte pizzaovner gi en god aroma fra røyken, og hever seg i smak sammenliknet med gassfyrte og elektriske pizzaovner.

Sjekk også ut våre andre tester!

Massasjestol test

Massasjestol test banner

Massasjepistol test

Massasjepistol

Romaskin test

Romaskin banner

El sykkel test

El sykkel test Oslo

3D printer test

3D Printer

El sparkesykkel test

El-sparkesykkel test

Badstuovn test

Badstuovn test 2020

Tredemølle test

tredemølle test 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *