Luftrenser test 2022

Luftrenser best i test

Luftrenser test 2022 gjennomført av Tekguide.no. Er du opptatt av et sunt inneklima? Visste du at inneluften gjennomsnittlig inneholder opptil 5 ganger flere forurensende partikler enn uteluften? En moderne effektiv luftrenser kan fjerne mer enn 99% av de minste støvpartiklene i tillegg til allergener, pollen og muggsporer ved hjelp av en effektiv kombinasjon av HEPA-filter i tillegg til karbonfilter som fjerner vond lukt og røyk.

Hvilke egenskaper er viktige ved kjøp av luftrenser?

I vintermånedene oppholder nordmenn seg mer hjemme enn de fleste andre folkeslag i verden, og en luftrenser kan derfor være en utrolig bra investering i forhold til forbedret innemiljø og forebygging av luftveissykdommer. I vår luftrenser test har tekguide.no sitt testpanel fått med seg en rekke modeller hjem for å sjekke hvordan de fungerer rent praktisk i forhold til egenskaper som lydnivå, brukervennlighet og effektivitet. Les mer om erfaringene til testpanelet vårt i avsnittene under:

 • Lydnivå: Lydnivået varierer i stor grad fra luftrenser til luftrenser. For luftrensere som skal benyttes på soverommet er det spesielt viktig å velge en modell med lavt støynivå.
 • App: Mange moderne luftrensere blir levert med smartfunksjoner som gjør at du kan styre enheten via en mobilapp eller via stemmestyring som Google Home eller Alexa.
 • Timer: En timerfunksjon kan ofte være praktisk slik at du kan programmere en luftrenser til å slå seg automatisk av etter et visst antall timer.
 • HEPA filter: Et HEPA filter fanger opp de minste partiklene, noe som er en viktig egenskap spesielt for allergikere og astmatikere.
 • Areal: I vår luftrenser test har vi har sett på hvor stort boligareal hver enkelt modell har kapasitet til å dekke.
 • Viftehastigheter: Det er ofte en fordel med en luftrenser som har flere hastigheter på viften slik at intensiteten på renseprosessen kan tilpasses etter luftkvaliteten.

Disse gjorde det best i vår luftrenser test: 

 1. Levoit Core 400S
 2. Blueair Classic 405
 3. Electrolux PureA9 Luftrenser
 4. Dyson Pure Cool Me
 5. Blueair Classic 605
 6. Philips Series 3000i AC3033/30
 7. Dyson Purifier Hot+Cool

Nedenfor finner du topp 7 luftrenser test 2021:

1. Levoit Core 400S luftrenser test

luftrenser test best

Levoit Core 400S luftrenser 

Levoit er et luftrenser-merke som etter hvert har gjort seg mer og mer gjeldende både i USA og Europa. Kombinasjonen av høy kvalitet, moderne egenskaper og høy grad av effektivitet gjør at du får utrolig mye luftrenser for pengene når du investerer i en Levoit Core 400S luftrenser. Dette er en luftrenser i elegant minimalistisk stil, som samtidig er utrolig funksjonell.

Lydnivå:

Levoit Core 400S blir levert med hele fem forskjellige viftehastigheter inkludert «sleepmode» eller sovemodus hvor lydnivået er så lavt som 24dB. Dette er tilsvarende veldig lav hvisking, og under vår luftrenser test kunne vi nesten ikke høre den utrolig lave summingen. Dette er naturligvis en stor fordel dersom du planlegger å benytte enheten på soverommet.

Brukervennlighet:

Det er mange grunner til at Levoit scorer høyt på brukervennlighet. Enheten benytter en type laser som gjør at luftkvaliteten overvåkes til enhver tid slik at luftrenseren automatisk justerer seg etter forholdene. Displayet benytter dessuten fem fargekoder som indikerer luftkvaliteten i rommet, slik at du enkelt kan følge med. Desto dårligere luftkvalitet, desto hardere jobber viften med å rense luften. Du kan selvfølgelig overstyre automodus ved f.eks. å benytte sovemodus hvor viften går på laveste nivå. Mobilappen VeSync gir deg dessuten en rekke avanserte funksjoner som du ikke har tilgang til ved kun å bruke berøringsdisplayet. Du får bl.a. en grafisk fremstilling av luftkvaliteten i huset med tidslinje slik at du i detalj kan analysere situasjonen.

Filtreringsevne: 

Levoit Core 400S filtrerer luften via tre steg: 

 1. Utvendig filter fjerner større støvpartikler, fibre og dyrehår. 
 2. HEPA filter som fjerner finere støvpartikler, bakterier, mugg, pollen og virus
 3. Karbon filter som fjerner røyk og dårlig lukt 

Levoit benytter hva de kaller «H13 True HEPA» filter som gjør at selv de aller minste støvkornene blir filtrert bort. Faktisk vil filteret kunne fjerne så mye som 99,97% av støvpartikler med en størrelse på 0,3 mikron, noe som gjør at de ligger helt i tetsjiktet når det gjelder filtreringsevne. Levoit Core 400S har bl.a. vunnet den gjeve Good Housekeeping Lab Pic 2021 prisen for best luftkvalitet. 

Konklusjon: 

Med et veldig lavt lydnivå, effektiv filtreringsevne og stor grad av brukervennlighet er ikke testpanelet vårt i tvil om at Levoit Core 400S fortjener terningkast 6 og førsteplass i vår luftrenser test. Her får du et kvalitetsprodukt i elegant design som effektivt renser luften enten du velger automatisk modus eller ønsker mer kontroll via berøringsdisplayet eller mobilappen. Dette er produkt som passer store rom opp til 83 kvm og det utrolig lave lydnivået gjør at dette er det absolutt beste valget uansett hva slags rom du ønsker å bruke den.

2. Blueair Classic 405 luftrenser test

Blueair luftrenser
3499 kr,- | Til butikk

Blueair Classic 405 luftrenser 

Blueair imponerte testpanelet vårt med relativt lavt lydnivå og effektiv filtreringsevne. Her får du en luftrenser i et enkelt og diskre design som gjør jobben sin. Den har også nattmodus for å kunne kjøres på minimal effekt med lavt lydnivå og du kan benytte den medfølgende mobilappen til å programmere enheten til å slå seg av og på når du måtte ønske gjennom dagen.

Lydnivå:

Selv om lydnivået ikke er så lavt som vinneren av vår luftrenser test, Levoit Core 400S, er det ikke tvil om at Blueair Classic 405 har et lavt nok støynivå til å kunne benyttes på soverom, barnerom og stuer uten at du blir nevneverdig forstyrret av summingen. Testpanelet vårt likte også at det er enkelt å dimme LED lysene slik at man ikke blir forstyrret av irriterende lys dersom man liker å ha det fullstendig mørkt på soverommet. 

Brukervennlighet:

Blueair Classic 405 blir levert med smartfunksjoner som gjør det mulig å koble enheten til mobilapp og Alexa for å benytte den via stemmestyring. Vi hadde litt problemer med å koble opp mobilappen til å begynne med, men når vi først kom i gang var den lett og oversiktlig å bruke. Appen gir deg en rekke avanserte funksjoner som gjør at du kan programmere en luftrenser til å slå seg av og på når du måtte ønske. Dersom du er vant til å bruke stemmestyring via Alexa er det dessuten veldig hendig å kunne slå på en luftrenser på full hastighet dersom du står midt i matlagingen og vil effektivt fjerne matoslukt eller andre dårlige lukter.

Filtreringsevne: 

Dette er en modell som har gjort det veldig bra på tekniske tester. Which.co.uk som foretar profesjonelle forbrukertester i Storbritannia gav Blueair Classic 405 5 av 5 stjerner når det gjaldt fjerning av støv, pollen og røyk. Luftrenseren har 3 viftenivåer, og vi opplevde at lydnivået kunne bli rimelig bråkete på det høyeste nivået.

Konklusjon: 

Dette er en luftrenser som gjør jobben veldig effektiv i forhold til filtreringsevne så lenge ikke romstørrelsen overstiger 40 kvm. Med Blueair Classic 405 kan du forvente et sunnere inneklima uten forurensinger i luften og vi gir derfor produktet et velfortjent terningkast 6. Testpanelet vårt likte også hvor lett det er å justere innstillinger via mobilappen, og at den har en dedikert sovemodus hvor lydnivået er veldig lavt. Barnefamilier trenger heller ikke å bekymre seg da luftrenseren har en egen barnelås. Dette er en solid luftrenser som får jobben gjort effektivt! 

3. Cosori Original  – Airfryer

Cosori Original Airfryer test
2490 kr,- | Til butikk

Cosori Original airfryer:

Denne airfryer modellen har noen av de samme flotte kvalitetene som premium modellen og til en lavere pris. Den passer perfekt for noen som leter etter en litt mindre fancy og en rimeligere airfryer. Det skal sies at vi savnet alle innstillingene og funksjonene som Premium versjonen har, men til denne prisen så får du mye airfryer for pengene. Oppskriftsboken inneholder, som i likhet med premium airfryer, vakre fargebilder med hver oppskrift. Men i motsetning til premiumversjonen har denne boka 30 oppskrifter (100 i premiumoppskriftsboken).

Kapasitet:

 Det vi liker med denne modellen, er at den har en fin størrelse, så den tar ikke for mye verdifull benkeplass. Den er heller ikke for liten, så du kan tilberede riktig mengde mat. Her får du plass til så mye som 2.2 kg kjøtt eller opptil fire grillede ostesmørbrød. Dette er en airfryer som har størrelsen og stilen som er perfekt for en familie i gjennomsnittlig størrelse (2-5 personer). Airfryer Original kan tilberede all mat som du ellers kan lage ovnen.

Enkel å bruke:

Det blir faktisk ikke enklere enn dette. Det eneste man trenger å gjøre er å vri det store hjulet til den nødvendige temperaturen og det lille hjulet til den nødvendige koketiden. Det er omtrent så brukervennlig som det kan få blitt. I airfryer oppskriftsboken får du all den informasjonen du trenger å vite om temperatur og koketid på diverse matretter. Det er også instruksjoner med tid og temperatur på de mest tradisjonelle rettene, øverst på Cosori airfryer. 

Andre funksjoner:

Original airfryer er svært enkel å rengjøre. Det var ikke mer enn noen få våtservietter med varmt såpevann som var nødvendige for å fjerne smuler og olje (kan også vaskes i oppvaskmaskinen). Annet enn programmeringsmekanismene og innstillingene, er denne airfryeren identisk med premium airfryer. De består av det samme materialet med identiske dimensjoner. De har samme håndtak, bunn og matkurv.

Konklusjon:

Cosori Original Airfryer er perfekt airfryer for en familie i gjennomsnittlig størrelse (2-5 personer). Den har grunnleggende kontroller og kommer med en stor matkurv, som er svært enkel å rengjøre. Utenom dette så får du med en oversiktelig oppskriftsbok og materialet er av god kvalitet. Estetisk sett så syns vi den ser bra ut, og den har en praktisk størrelse. Hvis du leter etter en rimeligere airfryer med stor kapasitet, er denne perfekt for deg!

4. Philips Avance Collection – Airfryer

Airfryer test - Philips XXLAirfryer test - Philips XXL
2399 kr,- | Til butikk

Philips Avance airfryer:

Denne er nokså lik Premium versjonen, men det er noen forskjeller på funksjonene. Det vil liker veldig godt med Philips sine airfryers er alle de ekstra tilbehørene man kan kjøpe med, noe som gir en enda bedre matlagnings opplevelse. Avance Collection Airfryer har sin Twin TurboStar-teknologi, som kombinerer et kraftig varmeapparat og motor (2225W) som gjør at varm luft i Airfryeren kan virvle raskt og jevne ut varmen. Her får du også med en oppskriftsbok med deilige matoppskrifter eller en app hvor du kan finne de samme oppskriftene.

Kapasitet:

Philips Avance Airfryer er ganske lik premium versjonen når det gjelder den store størrelsen, og den gode kapasiteten. Her kan du bruke 1 av dem 5 innstillingene og airfryer den matretten du måtte ønske. Med denne modellen kan du få plass til en hel (mellomstor) kylling i stedet for å måtte lage mat i to omganger – litt mindre plagsomt og tidkrevende. I tillegg til hele kyllinger, kan kurven også fylles med 1,4 kg ferske pommes frites på en gang. Passer perfekt til familier på 2-4 personer.

Antall instillinger:

Philips Avance airfryer blir i likhet med premium modellen levert med 5 forhåndsinnstilte funksjoner. Det er 5 forhåndsinnstilte tilberedningsprogrammer med ett trykk som lar deg lage frossen mat, fisk, kylling, kjøtt og kaker uten problemer. En fin funksjon med Avance airfryer er funksjonen for oppvarming i opptil 30 minutter. Temperaturkontrollen kan justeres fra 40 ° C (hold innstillingen varm) til 200 ° C.

Andre funksjoner:

Twin Turbostar-teknologien hjelper også til å fjerne fett fra mat, opp fra 70% til 90% i denne siste iterasjonen. Fettene blir deretter samlet i fettreduksjonsrommet under kurven. I tillegg er det en behold varmen-funksjon, som er praktisk når du vil servere maten senere. Utseende messig ser den utrolig bra ut, og den er like robust som premium versjonen.

Konklusjon:

Alt i alt må vi si oss veldig fornøyde med Philips Avance airfryer modellen. Den gjorde det utmerket i vår airfryer test, og vi ble positivt overrasket over hvor crispy maten ble, selv med så lite olje. Her får du en fantastisk airfryer med alle de funksjonene du trenger. Den passer perfekt til en mellomstor familie og den kan håndtere de fleste matretter. Hvis du ikke er av den kresne typen hvor kun det beste er bra nok, så har du ikke behov for premium airfryer versjonen. Denne ga utmerkede resultater og endte opp med terningkast 5.

5. Philips Essential XL – Airfryer

Airfryer test philips
2199 kr,- | Til butikk

Philips Essential Airfryer:

Dette er en av flere airfryer modeller Philips har lansert de siste årene. Den er omtrent like stor som XXL modellene, da den har 7.0 liter kapasitet og har plass til 1.2 kg mat. Essential airfryer kommer også med den patenterte funksjonen Rapid Air. Dette sørger for at Philips airfryer gir en rask oppvarming og vil tilberede maten 1.5 ganger raskere enn en vanlig ovn. Den har et flott utseende, men den kan være litt stor hvis du har et lite kjøkken. Denne komme også med en oppskriftsbok med en rekke matretter som vi testet ut.

Kapasitet:

Philips Essential Airfryer er enorm, i likhet med de andre modellene til Philips. Under vår airfryer test, tilberede vi 1.2 kg pommes frittes i Essential modellen, og resultatet var utrolig. De smakte identiske til de som var fritert med olje, med en crispy skorpe. Du kan enkelt justere temepraturen tilpasset forskjellige matretter ved å benytte deg av knappene foran.

Enkel å vaske:

Når du er ferdig med å lage maten, så kan det være kjedelig å skulle ta oppvasken etterpå. Philips Airfryer kommer med en QuickClean-matkurv som er skapt for en rask og enkel rengjøring. Alle delene som kan tas ifra hverandre på Essential Airfryer kan vasker i oppvaskmaskinen. Dette fikk vi opplevd i vår airfryer test, og det var utrolig lettvint.

Andre funksjoner:

Med Essential Airfryer kan du gjøre alt fra å frityrsteke, bake, grille, steke og varme opp mat. Du kan justere temperaturen helt opp til 200 grader celsius, slik at du kan tilpasse varmen til maten du tilbereder. Oppskriftsboken du får med er helt fantastisk. Den inneholder 100 vis av deilige matretter du kan tilberede med airfryer. Du kan også laste ned appen og få de samme oppskriftene der.

Konklusjon:

Essential airfyrer gjorde det bra under vår test. Den leverte god mat, og hadde nyttige funksjoner. Likevel er den et stykke unna XXL modellene når det gjelder funksjonalitet, imens prisen er ganske lik. Vi var svært fornøyde  med maten og kapasiteten. Størrelsen og vekten er noe som vi mener kan bli litt for stort, spesielt hvis man har lite plass på kjøkkenet fra før av. Likevel, er vi svært fornøyde med Essential modellen fra Philips og vi har valgt å gi denne en terningkast 4. 

Hva du bør vurdere når du kjøper en airfryer?

Når du skal kjøpe en airfryer er det flere ting du må vurdere. Du må først og fremst se på de forskjellige funksjonene til hver airfryer og se om de dekker behovene dine. Det vi har lagt mest vekt på er: Brukervennlighet, verdi for pengene, kvaliteten på maten, oppvarmingsevne, størrelse, rengjøring, funksjoner og shaking.

Her ser vi nærmere på de forskjellige kriteriene:

Hva er en airfryer?

Airfryer er en sunnere variant av tradisjonelle frityrkokere som ofte bruker altfor store mengder olje ved matlaging. Dette er en revolusjonerende kjøkkenmaskin for matlaging, og med dette kan du nå tilberede sunn stekt mat helt uten eller med bare en liten mengde olje. 

Airfryer er en relativt ny oppfinnelse som tilbyr sunne, smakfulle måltider med mindre olje. Dette er takket være de mange gode egenskapene og evnen til å fritere mat ved hjelp av varmluft. Dette bidrar til at maten får den samme sprøheten, med opp til 90% mindre fett. Hvis du er nysgjerrig på hvordan en airfryer fungerer og helseaspektene ved bruk av en, kan du lese informasjonen vår nedenfor.

banner airfryer

Slik fungerer en airfryer

Airfryer bruker varmluftsteknologi til å lage all slags mat du ellers ville blitt stekt med mye olje og fett. Denne nye teknologien betyr at sirkulerende luft ved høy varme, opptil 230 grader, brukes til å «steke» ulike matvarer som inkluderer fisk, poteter, bakverk, kylling og mer. Denne teknologien har brakt med seg en ny æra med matlaging og nye tilberedningsmetoder som strekker seg langt utover alt som tidligere har eksistert på et kjøkken.

Blir maten sunnere med en Airfryer?

En airfryer er et kjøkkenapparat som tilbereder maten ved å sirkulere varm luft rundt maten, ved konveksjon, for å skape en sprø konsistens noe som gjør det praktisk for mat som pommes frites, stekt kylling eller annen mat. De har blitt sett på som et sunnere alternativ, men stemmer det?

Airfryer bruker mye mindre olje enn frityrkokere (så mye som 85-90%) og en studie fra 2015 viste at mat tilberedt med en airfryer hadde betydelig mye mindre fett og kalorier.

Det er også bevis for at bruk av Air fryer reduserer en forbindelse kjent som akrylamid med opptil 90%, sammenlignet med fritering. Akrylamid er et kjemisk stoff som dannes når stivelsesholdige matvarer, som poteter, tilberedes ved høye temperaturer (over 120 ° C) og det er kjent kreftfremkallende.

Airfryer test 2020 helsefordeler

Hvorfor kjøpe en airfyrer?                                 

Enkelt og greit: bekvemmelighet. Som enhver kjøkkenmaskin, vil du ha noe som vil gjøre livet enklere. Det er ingen tvil om at steking og baking konvensjonelt kan være rotete, grisete eller til og med farlig.

Det å bruke en air fryer til å bake, steke og oppvarme vil øke prosessen, potensielt kutte kalorier og spare deg penger ettersom du ikke trenger å bruke en større ovn til mindre porsjoner og tilbehør. Tenk på en air fryer som en miniovn som kan takle omtrent all slags mat.

Vi ble svært overrasket over hvor mye man kan tilberede i en air fryer, og hvor rask den er. Det var noen matretter som ikke smakte like godt som da det ble frityrstekt, men sammenlignet med hvor mye sunnere det er, synes vi det var verdt det.

Hva tilberedes best i en Airfryer?

Mange bruker airfryer for å tilberede frosne matvarer som fisk, kyllingnuggets og pommes frites, og mange foreldre liker at barna deres kan komme hjem fra skolen og trygt tilberede en matbit i airfryeren. Du kan lage dine egne ting fra bunnen av, så for eksempel kyllingbryst, burgere, biff, lammekoteletter er noe du ikke trenger å panere.

En airfryer tilbereder maten med den perfekte temperaturen til det er saftig og crispy. Bruker du litt oliven- eller avokadoolje, blir grønnsakene dine gyllenbrune og skarpe.

De fleste grønnsaker er ferdig på under 10 minutter. Mange liker å tilberede grønnsaker som bønner, brokkoli sopp, asparges og poteter. Du kan til og med bake boller, brød, kaker og annen bakst i en air fryer.

Airfryer test 2020 helsefordeler

Airfryer tips

Ofte stilte spørsmål

Hva er en airfryer?

Airfryer er store kjøkkenapparater som gir en stor fordel når det gjelder matlagning: Den gir perfekt stekt mat med svært lite olje (ofte mindre enn en spiseskje). Til tross for navnet, er en airfryer ikke det samme som en frityrgryte. Det er en varmluftsovn som steker mat ved å sirkulere varm luft rundt maten med en vifte. På denne måten tilberedes maten ved konveksjon, noe som betyr at den kan nærme seg sprøheten av frityrstekt mat mens den bruker langt mindre olje. Den intense varme luften er også ideell for steking og til og lar deg  tilberede retter du ellers kan lagd i ovnen eller på grillen.

Er airfryer sunnere enn frityrsteking?

Ja, en airfryer fungerer slik: I stedet for store mengder olje, kan man bruke en spiseskje med olje og oppnå fantastiske resultater på pommes frites, kylling, fisk og mer. Vi fant ut at resultatene til en airfryer lignet mer på ovnstekt mat, men enda mer crispy. Vi fant også ut at de beste airfryerne produserte mat som er enda bedre enn mat som er tilberedt i ovnen.

Må jeg forvarme en airfryer?

En airfryer oppvarmes mye raskere enn en ovn. Da vi lagde maten i vår airfryer test, fant vi ut av at den totale tiden det tok å varme opp en airfryer var så mye som 3 ganger så raskt som en klassisk ovn. Når vi la frossen mat i airfryeren, syns vi det var greit å legge maten oppi uten forvarming, da forvarmingen tinte maten i mens den lå inni kurven. Vi anbefaler at du forvarmer din airfryer før du lager all annen mat, da det bland annet er lettere å bregne tilberedningstiden.

Hvor mye kan en airfryer inneholde?

En standard airfryer kan tilberede mat til 2-4 personer avhengig av maten. Det er viktig å ikke overbelaste kurven. Hvis du velger å lage flere batcher av en airfryer oppskrift, kan du begynne å sjekke den andre batchen noen minutter tidligere enn anbefalt, siden airfryeren allerede er varm og kan lage den andre batchen raskere.

Hvordan forhindrer jeg at mat fester seg fast i airfryeren?

For matvarer som er utsatt for å klebe seg, som panert kylling eller delikat fisk, anbefaler vi at du sprøyter airfryerkurven lett med vegetabilsk oljespray. Bruk av folieslynge kan også gjøre susen.

Hvordan rengjør jeg en airfryer?

De fleste avtakbare delene av airfryeren, for eksempel skuffen og kurven til mange modeller, er oppvaskmaskinsikre, men du bør se på manualen til din airfryer før du legger deler i oppvaskmaskinen. Hoveddelen av frityrkokeren må også rengjøres av og til, da fett og matflekker kan samle seg rundt varmeelementet og forårsake røyk. Å snu luftfrityrkokeren opp ned kan gjøre det lettere å få tilgang til varmeelementet til noen modeller. Forsikre deg om at airfryeren er helt kjølig før du rengjør innsiden, og bruk et mildt vaskemiddel.

Hva gjør jeg hvis jeg lukter røyk mens jeg steker, eller hvis airfryeren begynner å lukte rart?

Vask din airfryer! Vi fant ut at de største problemene med røyk og lukt skyldtes en skitten airfryer. Hvis du ser overdreven røyk eller det lukter brent selv om maten ikke er brent, må du sørge for å rengjøre området rundt varmeelementet i airfryeren for å fjerne matrester.

Sjekk også ut våre andre tester!

Massasjestol test

Massasjestol test banner

Massasjepistol test

Massasjepistol

Romaskin test

Romaskin banner

El sykkel test

El sykkel test Oslo

3D printer test

3D Printer

El sparkesykkel test

El-sparkesykkel test

Badstuovn test

Badstuovn test 2020

Tredemølle test

tredemølle test 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *